Ga naar inhoud

Je woning verhuren, mag dat met een hypotheek?

Wanneer je (tijdelijk) niet in je eigen huis woont, klinkt het als een ideale oplossing: je woning verhuren. Maar mag dat eigenlijk wel als je een hypotheek hebt? Wij vertellen je er graag meer over.

In de meeste gevallen mag het niet

In artikel 264 van het Burgerlijk Wetboek Boek 3 staat beschreven dat het niet toegestaan is om een woning waar een hypotheek voor is verstrekt te verhuren. Hierbij wordt verwezen naar de hypotheekakte, waar meestal een uitdrukkelijk huurbeding in is opgenomen. Het antwoord op de vraag of je je woning mag verhuren als er een hypotheek op zit, is dus meestal ‘nee’.

Er zijn meerdere redenen waarom dit niet mag. Voor de geldverstrekker is het bijvoorbeeld veel moeilijker om huurders met huurdersbescherming uit een woning te verwijderen bij wanbetaling. Bovendien kan de woning eerder in waarde dalen wanneer de bewoners niet zelf de eigenaar zijn. Dat is natuurlijk niet prettig voor de geldverstrekker, aangezien de woning dient als onderpand voor de hypotheek.

Stel dat de woning verwaarloosd wordt tijdens de verhuur of dat de huurder er een wietplantage begint. Dit zijn allemaal risico’s die bij verhuur spelen. Daarom is het in principe niet toegestaan om je woning te verhuren als er een hypotheek op verstrekt is.

Situaties waarin woningverhuur wel is toegestaan

Maar wat nu als de woning al lange tijd leeg staat en je hebt netjes elke maand de aflossing en rente van je hypotheek betaald? Dan kan het zijn dat je geldverstrekker wél toestemming geeft voor verhuur van je woning. Je moet sowieso altijd eerst toestemming vragen hiervoor aan de geldverstrekker, want verhuur zonder toestemming is een overtreding van de wet en dus fraude.

Andere verzekeringen voor de geldverstrekker zijn bijvoorbeeld een instemmingsverklaring van de opstalverzekeraar en een ontruimingsverklaring die opgenomen wordt in de huurovereenkomst. Ook zijn geldverstrekkers eerder geneigd om akkoord te gaan met verhuur als de waarde van de woning minimaal 10% hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Er zijn dus mogelijkheden, maar alleen in goed overleg met de verstrekker van je hypotheek.

Geen hypotheekrenteaftrek bij verhuur

Een belangrijk fiscaal voordeel voor veel mensen is de hypotheekrenteaftrek. Het is goed om te weten dat je hier geen gebruik meer van kunt maken als je je woning verhuurt. Daar staat tegenover dat de huurinkomsten onbelast zijn.

Meer weten over je woning verhuren en de hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank