Verwijzing voor ziekenhuis krijgen
Voordat je naar het ziekenhuis kunt heb je een verwijzing nodig. Zonder verwijzing heb je alleen directe toegang tot eerstelijnszorg zoals de huisarts of fysiotherapeut. Medisch specialistische zorg die je in een ziekenhuis of kliniek krijgt valt onder tweedelijnszorg.
Doorverwijzing huisarts naar ziekenhuis
Omdat de huisarts je eerste aanspreekpunt in de zorg is, komt een doorverwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis het vaakst voor. Op basis van je gezondheidsklachten bepaalt de huisarts op welke polikliniek je het beste terecht kunt. Zodra je in het ziekenhuis verder wordt geholpen, kan de huisarts via je medisch dossier op de hoogte blijven van de voortgang.
Ook andere zorgverleners die onder de eerstelijnszorg vallen kunnen je doorverwijzen. Denk aan de tandarts die je doorverwijst naar de kaakchirurg om je verstandskiezen te laten trekken. Of de fysiotherapeut die een MRI-scan of röntgenfoto wil laten maken. Een psycholoog kan je ook doorverwijzen naar een psychiater om je verder te laten behandelen.
Verwijzing spoedeisende hulp
Voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis heb je niet altijd een verwijzing nodig. In geval van nood moet je namelijk zo snel en goed mogelijk geholpen worden. Word je met de ambulance vervoerd? Dan verwijst die of de meldkamer je in feite door naar het ziekenhuis.
Is er sprake van spoed maar is de situatie niet levensbedreigend? Dan kun je eerst de huisarts of huisartsenpost bellen. Die kan je doorverwijzen óf zelf helpen, waardoor een bezoek aan de eerste hulp niet nodig is. Het voordeel is dat je voor de huisarts geen eigen risico betaalt.
Mogelijkheden bij verwijzing
Je krijgt een verwijzing naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) om de juiste zorg te krijgen. Maar er zijn natuurlijk meerdere plekken waar die zorg aangeboden wordt. In eerste instantie bepaalt je zorgverlener waar je het beste terecht kunt. In een ziekenhuis dichtbij of ZBC met een bepaalde specialisatie bijvoorbeeld. Heb je zelf een voorkeur? Dan kun je dat aangeven.
Na het krijgen van een verwijzing zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Duurt het lang voordat je opgeroepen wordt? Dan kun je kijken of er voldaan wordt aan de treeknormen en misschien gebruik maken van wachtlijstbemiddeling. Twijfel je aan een gestelde diagnose? Dan kun je met een second opinion terecht bij een andere zorgverlener.