Ga naar inhoud

Naar ziekenhuis voor spoedeisende hulp

In het ziekenhuis kun je terecht voor spoedeisende hulp. Dat is zorg die je huisarts niet kan verlenen. Heb je acuut medische zorg nodig en wordt er daarom een ambulance gebeld? Dan kom je automatisch terecht bij op spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis.

Spoedeisende hulp

Bij de spoedeisende hulp word je altijd zo snel mogelijk geholpen. Hoe snel je aan de beurt bent, hangt af van je klachten en hoe druk het is. De persoon waarbij medische hulp het meest dringend is, wordt normaal gesproken eerst geholpen. Ook mensen die per ambulance binnengebracht worden meestal direct behandeld.

Tenzij er sprake is van een noodsituatie heb je in veel gevallen eerst een verwijzing van de huisarts of huisartsenpost nodig voordat je naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gaat. Bel daarom eerst je huisarts als je klachten of verwondingen hebt. ’s Avonds of in het weekend kun je daarvoor terecht bij de huisartsenpost. De doktersassistent bepaalt (in overleg met de huisarts) waar je heen moet.

Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Dan wordt 112 gebeld en begeleidt de centralist op de meldkamer het vervolg. Meestal wordt er direct een ambulance gealarmeerd. Ondertussen blijft de centralist aan de lijn om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen voor de ambulancemedewerkers. Zodra zij eerste hulp hebben verleend, brengen zij de patiënt naar de spoedeisende hulp.

Eigen risico spoedeisende hulp

In tegenstelling tot zorg door de huisarts of bij de huisartsenpost, betaal je eigen risico voor de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Ook daarom is het verstandig om eerst de huisarts te bellen als dat kan. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar. Met een vrijwillig eigen risico kan dat oplopen tot € 885. Deze kosten kun je voorkomen door eerst bij de huisarts lang te gaan.

Spoedeisende hulp in het buitenland

Je basisverzekering vergoedt ook spoedeisende hulp in het buitenland. Maar alleen als dat medisch noodzakelijk is en niet kan wachten tot je terugkeert naar Nederland. Twijfel je of je naar de spoedeisende hulp moet? Dan kun je contact opnemen met de Univé Vakantiehulp. Zo voorkom je dat je geen vergoeding krijgt en de medische kosten zelf moet betalen.

Is er sprake van een levensbedreigende situatie en/of word je opgenomen? Zorg dan dat er contact opgenomen wordt met de Alarmcentrale. Dan word je bijvoorbeeld geholpen bij het vinden van de juiste zorg en het voorschieten van medische kosten. Maar er wordt ook gekeken naar wat je reisverzekering of aanvullende verzekering eventueel (extra) vergoed.