Ga naar inhoud

Huisartsenpost bellen

Bij spoed de huisartsenpost bellen kan ’s avonds of in het weekend de hele dag. De huisartspraktijk is dan gesloten, maar soms heb je wel direct zorg nodig. Hiervoor kun je ook de spoedeisende hulp van het ziekenhuis bellen. Daarvoor betaal je wel eigen risico en voor de huisartsenpost niet.

Spoed huisartsenpost

Heb je zorg van de huisarts nodig die niet kan wachten tot de huisartsenpraktijk weer open is? Dan is er sprake van spoed en kun je terecht bij de huisartsenpost. Dit is een locatie waar ’s avonds en in het weekend huisartsen aanwezig zijn.

Twijfel je of er spoed is? Het is soms lastig om in te schatten of er sprake is van spoed. Daarom kun je bij twijfel altijd gewoon bellen met de huisartsenpost. Je krijgt  dan de doktersassistent aan de telefoon. Die beoordeelt (eventueel in overleg met de huisarts) of het een spoedsituatie is.

Huisartsenpost of spoedeisende hulp

De huisartsenpost en spoedeisende hulp in het ziekenhuis zijn allebei bedoeld voor gezondheidsklachten die met spoed behandeld moeten worden. Maar bij de huisartsenpost kun je terecht voor zorg die normaal gesproken ook door de huisarts wordt verleend. Net als bij de huisarts kan je vanuit de huisartsenpost doorverwezen worden naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Eigen risico

Ook voor je vergoeding maakt het uit of je naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp in het ziekenhuis gaat. Bij de huisartsenpost betaal je namelijk geen eigen risico. Voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis betaal je wel eigen risico. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar, maar kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885.