Huisartsenzorg bij klachten en vragen over gezondheid
Zorg door de huisarts
De huisarts is net zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut of tandarts een voorbeeld van eerstelijnszorg. Het kenmerk van eerstelijnszorg is dat je daar zonder verwijzing terecht kunt. Daarom is de huisarts je eerste aanspreekpunt in de zorg, als je gezondheidsklachten of -vragen hebt. Die kan je klachten in behandeling nemen of doorverwijzen naar een specialist.
Voor alle vragen en klachten rondom je gezondheid kun je eerst naar de huisarts. Alleen als er sprake is van spoed neem je contact op met de huisartsenpost of de spoedeisende hulp.
Een afspraak maken bij de huisarts doe je telefonisch via de doktersassistent. Die beoordeelt (in overleg met de huisarts) of het nodig is om langs te komen en plant een afspraak voor je in.
Zorgverleners huisartsenpraktijk
Een huisarts is altijd verbonden aan een huisartsenpraktijk. Binnen die praktijk kunnen meerdere huisartsen én andere zorgverleners samenwerken. Zo heb je altijd eerst contact met de doktersassistent. Voor sommige zaken kun je ook terecht bij de praktijkondersteuner. Verder is er meestal een apotheek aangesloten bij de huisartsenpraktijk.
Je contact met de huisartsenpraktijk begint altijd bij de doktersassistent. Die geeft advies, plant afspraken voor de huisarts in en assisteert bij kleine ingrepen en onderzoeken.
Er zijn meestal meerdere huisartsen verbonden aan een huisartsenpraktijk. Je staat altijd ingeschreven bij één huisarts, maar kunt ook bij één van de andere huisartsen terecht.
Vanuit de huisartsenpraktijk biedt de praktijkondersteuner begeleiding en ondersteuning bij chronische aandoeningen, zorgprogramma’s, stoppen met roken en psychische klachten.
Bij een huisartsenpraktijk kunnen ook physician assistants (PA) en verpleegkundige specialisten (VS) actief zijn. Zij hebben een eigen spreekuur voor specifieke klachten.
Als je eigen huisartsenpraktijk gesloten is, kun je bij altijd de huisartsenpost bellen. De doktersassistent beoordeelt dan of een bezoek aan de huisarts direct noodzakelijk is.
Huisarts regelen
Het is niet verplicht om ingeschreven te staan bij een huisarts. Toch is het wel verstandig om te doen, omdat je dan altijd zorg van een arts kunt krijgen. Ook wordt er een dossier bijgehouden zodat andere zorgverleners direct op de hoogte zijn van je gezondheid. Met een inschrijving bij de huisarts heb je ook toegang tot de huisartsenpost. Je mag zelf je huisarts kiezen.
Bij het zoeken naar een geschikte huisarts, kun je rekening houden met verschillende zaken. De afstand is belangrijk omdat de huisarts bij spoed snel bij je moet kunnen zijn. Advies is om de afstand van de huisarts tot je huis te beperken tot een reistijd van hooguit 15 minuten.
Je kunt zelf kiezen bij welke huisarts je je in wilt schrijven, maar een huisarts is niet verplicht om je inschrijving te accepteren. Bijvoorbeeld omdat je te ver van de praktijk woont of wanneer de huisartsenpraktijk vol zit.
Er kunnen verschillende redenen zijn om je uit te schrijven bij de huisarts. Als je overstapt naar een andere huisarts, moet je je uitschrijven bij je oude huisarts. Verhuis je naar het buitenland? Dan werkt het anders.
Rol van je huisarts
De huisarts is niet alleen je eerste aanspreekpunt in de zorg, maar speelt ook een rol als je bij andere zorgverleners terecht komt. Zo heb je voor toegang tot de tweedelijnszorg een verwijzing van je huisarts nodig. Daar vallen bijvoorbeeld specialisten in het ziekenhuis onder. Maar ook als je eenmaal behandeld wordt in het ziekenhuis of een gezondheidsprogramma volgt, is de huisarts betrokken.
Om bij een specialist terecht te kunnen, moet je huisarts je doorverwijzen. Ook voor de vergoeding van bepaalde zorgkosten heb je eerst een doorverwijzing nodig.
De huisarts houdt je medisch dossier bij. Dat is belangrijk om de ontwikkeling van je gezondheid in de gaten te houden. Ook andere zorgverleners baseren hun behandeling mede op je medische dossier.
Soms werken verschillende zorgverleners samen aan jouw gezondheid. Bijvoorbeeld in een zorgprogramma bij een chronische aandoening. Je huisarts staat centraal in zo’n ‘keten’.