Ga naar inhoud

Wat is een polikliniek

Een polikliniek is een afdeling in het ziekenhuis. Daar kun je terecht voor onderzoek, diagnose, behandeling of controle. Elke polikliniek heeft een eigen specialisme maar kan gebruik maken van de verschillende faciliteiten in het ziekenhuis. Op een polikliniek vindt geen opname plaats.

Afdelingen ziekenhuis

Een ziekenhuis beschikt al snel over tientallen poliklinieken. Denk daarbij aan cardiologie, neurologie en oncologie maar ook de spoedeisende hulp of klinieken voor ouderengeneeskunde. Met een verwijzing kun je op de polikliniek allereerst terecht voor een medisch consult. Van daaruit word je verder geholpen en misschien doorverwezen naar een andere poli.

Een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) heeft geen afzonderlijke poliklinieken. Dat komt doordat een ZBC al een specialisatie heeft, waardoor het een soort losstaande polikliniek is. Ziekenhuizen kunnen ook buitenpoli’s hebben. Dat zijn poliklinieken die niet in het ziekenhuis zelf gevestigd zijn maar op een andere locatie.

Naar de polikliniek

Als je wordt doorverwezen naar een polikliniek, krijg je eerst een oproep voor een medisch consult. Daarin vraagt je zorgverlener naar je gezondheidsklachten maar ook naar je historie en dagelijkse gewoonten. Zo krijgt die een beeld van de problemen en mogelijke oorzaken. Op basis daarvan bepaalt de zorgverlener welk type onderzoek kan helpen om een diagnose te stellen of uit te sluiten.

Poliklinisch onderzoek

Na het medisch consult volgt er meestal een oproep voor een vervolgonderzoek. Dat kan op dezelfde polikliniek zijn, maar bijvoorbeeld ook bij radiologie voor een CT-scan of MRI-scan. Je zorgverlener van de poli waar je onder behandeling bent, ontvangt de uitslagen en bespreekt die met jou tijdens een vervolgconsult. Daarna volgt een vervolgonderzoek, behandeling of het traject wordt afgerond.

Behandeling op de polikliniek  

Op de polikliniek wordt een eventuele behandeling eerst uitvoerig besproken. Wat is het doel, welke resultaten mag je verwachten en hoe verloopt de behandeling precies? Maar misschien wil je ook andere mogelijkheden bespreken of ben je benieuwd naar risico’s en bijwerkingen van de behandeling. Na de behandeling kom je voor controle weer terug op de poli.

Controlebezoek op de poli

Als de behandeling erop zit kom je op controlebezoek bij de polikliniek. Daarin bespreek je je gezondheidssituatie, het (tussentijdse) resultaat en hoe het nu verder gaat. Misschien komt er een vervolgtraject, moet je revalideren of krijg je informatie over het gebruik van medicijnen. Afhankelijk van je diagnose word je in de toekomst vaker opgeroepen voor controleafspraken op de polikliniek.