Dagbehandeling ziekenhuis en opname
Als je voor een ziekenhuisopname of dagbehandeling in het ziekenhuis wordt verwacht, is het belangrijk om je daar goed op voor te bereiden. Bepaalde gegevens moet je altijd paraat hebben. Vaak moet je ook rekening houden met of je van tevoren mag eten en drinken. Word je voor één of meerdere nachten opgenomen? Denk dan ook aan kleding en andere verzorgingsartikelen.
Voorbereiden op operatie
Als na onderzoek en diagnose duidelijk is dat je behandeld moet worden in het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum, volgt er een uitnodiging voor een opname of dagbehandeling. In allebei de gevallen word je opgenomen in het ziekenhuis, maar bij een dagbehandeling hoef je normaal gesproken niet te overnachten. De voorbereiding komt grotendeels op hetzelfde neer.
Het belangrijkste voor een ziekenhuisopname is vanzelfsprekend dat je je op de juiste dag en het juiste tijdstip meldt in het ziekenhuis. Bedenk ruim van tevoren van welk vervoer je gebruik wilt maken, of er wegwerkzaamheden zijn en reserveer extra reistijd voor onverwacht oponthoud.
Lukt het onverhoopt niet om je in het ziekenhuis te melden voor de opname? Dan is het belangrijk om je zo ver mogelijk van tevoren af te melden. Kom je zonder geldige reden niet opdagen voor de ziekenhuisopname? Dan betaal je een wegblijftarief, dat niet vergoed wordt door je zorgverzekering.
Hygiëne is om verschillende redenen van belang voor een ziekenhuisopname. Dat betekent niet alleen dat je op de opnamedag gewassen bent, maar ook dat je geen verzorgingsmiddelen gebruikt zoals nagellak, make-up en/of huid crèmes. Sieraden zijn meestal ook niet toegestaan.
Voorafgaand aan een operatie krijg je vaak eerst nog een oproep voor het preoperatief spreekuur. Daarin krijg je informatie over de ingreep, maar ook over de voorbereiding. Als je nuchter moet zijn voor de operatie, mag je niets eten en drinken vanaf een afgesproken tijdstip.
Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Soms wordt er ook gevraagd naar je zorgpas. Gebruik je medicijnen? Vraag dan een actueel overzicht van jouw medicijngebruik op bij de apotheek. Ook gegevens van je contactpersoon en eventuele afspraken rondom reanimatie zijn belangrijk om mee te nemen.
Ook word je door het ziekenhuis gevraagd naar eventuele besmettingen met een resistente bacterie zoals de MRSA-bacterie. Mogelijk zijn er meer (actuele) besmettingen waar naar gevraagd wordt. Als je in het afgelopen jaar bent opgenomen in een buitenlands ziekenhuis moet je dit ook aangeven.
Draag voor een opname altijd comfortabele kleding waarin je makkelijk kunt bewegen na de ingreep. Overnacht je in het ziekenhuis? Neem dan ook nachtkleding mee. Zorg ook dat je je afhankelijk van de temperatuur extra warm of juist luchtiger kunt kleden. En vergeet je tandenborstel niet!
Ziekenhuisopname kosten
Ziekenhuiszorg krijg je meestal volledig vergoed. Toch is het altijd goed om bij een verwijzing te controleren of een ziekenhuis gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Op het moment dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis, zijn er waarschijnlijk al een medisch consult, onderzoek en diagnose aan vooraf gegaan. Tenzij er sprake is van een spoedopname, maar die wordt altijd volledig vergoed.
Voor de ziekenhuisopname kosten betaal je wel eigen risico. De overheid heeft het wettelijk verplichte eigen risico vastgesteld op € 385 per jaar. Dat kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885. Daardoor betaal je een deel van de ziekenhuisopname kosten zelf. Alle zorgkosten worden vastgelegd in een diagnose behandel combinatie (DBC) en eerst in rekening gebracht bij je zorgverzekeraar.