Ga naar inhoud

Naar ziekenhuis voor onderzoek en diagnose

Heb je bepaalde gezondheidsklachten en kan de huisarts geen diagnose geven en/of aandoeningen uitsluiten? Dan verwijst die je misschien door naar een ziekenhuis of kliniek voor onderzoek. Met als doel om een diagnose te laten stellen en eventueel een behandeling op te starten.

Onderzoek in het ziekenhuis

Als je voor onderzoek naar het ziekenhuis wordt doorverwezen, wordt er een afspraak gemaakt op de polikliniek. Dit is een gespecialiseerde afdeling binnen het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan de afdeling cardiologie, waar ze hart- en vaatziekten onderzoeken en behandelen.

Word je doorverwezen naar een zelfstandig behandelcentrum (ZBC)? Die zijn al gespecialiseerd in een bepaalde behandeling, waardoor je ze kunt vergelijken met een polikliniek. Ook in een ZBC zijn medische specialisten werkzaam die je op dezelfde deskundige manier behandelen als in een ziekenhuis.

Wachtlijstbemiddeling

Word je doorverwezen, maar vind je dat je te lang moet wachten voor je naar de medisch specialist kan? Dan kun je eventueel wachtlijstbemiddeling aanvragen.

Diagnostiek

Als binnen een ziekenhuis de gezondheid van een persoon onderzocht wordt, is er sprake van diagnostisch onderzoek. Hierbij wordt er informatie verzameld en beoordeeld, om te bepalen welke problemen er bij een patiënt aanwezig zijn. Er vindt altijd eerst een intake plaats om klachten te bespreken. Vervolgens zijn er verschillende vormen van medisch onderzoek mogelijk zoals:

  • Beeldvormend onderzoek zoals een CT-scan of MRI-scan
  • Meten van elektrische activiteit zoals EEG, EMG of EP
  • Functioneel onderzoek op basis van hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk
  • Onderzoek van vloeistof of weefsel met bloedafname, puncties en biopsies

Diagnose stellen

Nadat er gericht onderzoek is gedaan door een medisch specialist, kan er een diagnose gesteld en/of uitgesloten worden. Is de oorzaak van de klachten gevonden? Dan wordt er een behandelplan gemaakt. Vervolgens wordt een opname ingepland om de behandeling te starten.

Als er nog geen diagnose is, vindt er waarschijnlijk vervolgonderzoek plaats. Als er meerdere oorzaken voor de klachten kunnen zijn, is er vaak meer onderzoek nodig. Als je als patiënt twijfelt aan de manier van onderzoek of de diagnose kun je ook een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere specialist krijgen.

Zorgbemiddeling

Na het krijgen van een diagnose kun je met zorgen en vragen zitten. Dan is het misschien fijn om je situatie te bespreken met iemand die thuis is in de zorg. Daar is zorgbemiddeling voor.