Stappenplan huis renoveren
Heb je een huis gekocht dat je wilt renoveren? Dan vraag je je misschien af hoe je een huis kunt renoveren, en waar je begint. Renoveren kan een flinke klus zijn en enkele maanden tot jaren duren. Daarom is het handig om een duidelijk stappenplan te hebben, zodat je goed voorbereid start met renoveren. Ook helpt een stappenplan je om keuzes te maken. Bekijk daarom hier de belangrijkste stappen voor het renoveren van je huis.
Stap 1: Wensen opschrijven
De eerste stap is om ideeën op te doen. Praat met familie en vrienden over je plannen en kijk eens rond op internet. Daar vind je vaak ook ideeën die ruimte, tijd en geld kunnen besparen. Schrijf voor jezelf ook op welke dingen er niet in jouw huis mogen missen. Wat is er echt nodig om het huis te verbeteren? Schrijf al jouw wensen op, zodat je tijdens een volgende stap kunt kijken wat er binnen jouw budget past.
Energie besparen
Denk ook na over energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. In sommige gemeenten kun je hier een financiële tegemoetkoming (subsidie) voor krijgen.
Stap 2: Kosten huis renoveren
Wat kost het renoveren van je huis, en hoeveel kun jij uitgeven? Dit zijn belangrijke vragen. Wanneer je een goed beeld hebt van je budget, kun je online checken welke bouwbedrijven er bij jou in de buurt zitten. Bekijk ook beoordelingen over deze bedrijven.
Heb je een bedrijf of verschillende bedrijven gevonden?
Het is slim om bij verschillende bouwbedrijven een offerte op te vragen voor de renovatie. Zo kun je een keuze maken voor een bouwbedrijf dat de beste prijs biedt en goed beoordeeld is. Heb je een startdatum en einddatum in gedachten? Bespreek met deze bedrijven of jouw planning haalbaar is.
Waarde huis neemt toe
Het renoveren van je huis kan ervoor zorgen dat de waarde van jouw huis toeneemt. Een taxateur is iemand die de waarde van het huis bepaalt. De taxateur kan je vertellen of de waarde van je huis na de verbouwing zal toenemen en zo ja, met welk bedrag.
Kosten renovatie
Het bouwbedrijf geeft je een inschatting van de kosten voor de renovatie. Het is verstandig om altijd rekening te houden met extra kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg dus dat je een deel van het budget opzij zet voor extra kosten, bijvoorbeeld als er extra bouwmateriaal nodig is.
Betaling renovatie
Er zijn verschillende mogelijkheden om een renovatie te betalen. Bijvoorbeeld met spaargeld, een extra hypotheek of een persoonlijke lening. Een hypotheekadviseur van Univé kan je helpen om een keuze te maken die past bij jouw situatie.
Stap 3: Afspraken vastleggen
Heb je een bouwbedrijf gevonden dat jouw huis kan renoveren? Zet dan samen alle afspraken op papier voordat de renovatie van start gaat. Zo voorkom je misverstanden. Het is aan te raden altijd een schriftelijk contract op te stellen, waarin in ieder geval het volgende staat:
- De opdracht en het ontwerp
- Planning en opleverdatum
- Prijs (inclusief btw)
- Arbeids- en materiaalkosten
- Betalingsafspraken
Vergeet ook niet de algemene voorwaarden van de aannemer goed door te nemen. Heb je hier vragen over? Bespreek deze dan van tevoren met het bouwbedrijf. Maak ook afspraken over het afvoeren van puin en het huren van een container voor het opslaan van puin.
Stap 4: Vergunningen aanvragen
Soms heb je voor het renoveren van je huis een vergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een deel van je huis gaat slopen of bouwen. Op de website van de Omgevingscheck kun je alvast checken of je voor jouw renovatie een vergunning nodig hebt. Als dit zo is, zie je ook gelijk welke vergunning je nodig hebt. Het bouwbedrijf kan je helpen met de aanvraag wanneer je er alleen niet uitkomt.
Bespreek het met je buren
Het is altijd goed om vooraf je plannen om te renoveren met je buren te bespreken. Buren kunnen namelijk bezwaar indienen als ze het niet eens zijn met jouw plannen. Ook kan er geluidsoverlast ontstaan. Een gesprek vooraf voorkomt vaak problemen.
Stap 5: Huis renoveren
Wanneer alle mogelijke vergunningen zijn aangevraagd en het contract met het bouwbedrijf is ondertekend, kan de renovatie beginnen. Het is handig om tijdens het renoveren contact te houden met de aannemer van het bouwbedrijf, zodat je weet of alles volgens planning verloopt. Ook zorgt goed contact met de aannemer ervoor dat je werkzaamheden kunt bijsturen, mocht dit nodig zijn.
Houd in je planning rekening met het feit dat de renovatie langer kan duren dan je had gehoopt. Zaken zoals werkzaamheden die tegenzitten, materialen die niet leverbaar zijn of materialen die stuk gaan kunnen ervoor zorgen dat de planning uitloopt.
Stap 6: Oplevering huis
Is de renovatie klaar? Dan wordt het huis, of het gedeelte van het huis dat is gerenoveerd, opgeleverd. Het is belangrijk om te controleren of de werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd en of alles werkt voordat je jouw handtekening op het opleverrapport zet.
Check bijvoorbeeld of de elektrische apparatuur goed werkt, of de ramen goed open en dicht kunnen en of er in het raamwerk geen krassen, deuken of andere beschadigingen zitten.
Alles in orde? Dan kun je je handtekening op het opleverrapport zetten. Ontdek je toch nog beschadigingen of dingen die niet kloppen? Schrijf ze op en maak foto’s. Vaak geldt er na de oplevering van het huis nog een serviceperiode, waarin het bouwbedrijf de schade kan oplossen.
Hulp nodig bij het maken van een stappenplan?
Na het opleveren is het handig om de gerenoveerde ruimte of het huis te luchten. Wanneer er gevoegd of gestuct is in het huis, wordt hier vaak veel vocht bij gebruikt. Zet ramen en deuren dus goed open na de renovatie. Vraag de aannemer van het bouwbedrijf ook waar de leidingen en elektra lopen, mocht je nog willen boren. Zo voorkom je ongelukken en schade.
Heb je toch nog vragen over dit stappenplan? Of staat de informatie die je zoekt hier niet in? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.