Ga naar inhoud

Wat gebeurt er als de aannemer failliet gaat tijdens de bouw?

Het kan je heel wat stress opleveren als je aannemer failliet gaat tijdens de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Wat nu? Wij vertellen je er graag meer over.

Al deels betaald en gebouwd

Zelf een woning bouwen is een spannend traject. Maar het wordt nog veel spannender als blijkt dat de aannemer die je hebt ingeschakeld failliet gaat. Zeker als je al een deel betaald hebt en de bouw al begonnen is.

Hoe het vanaf dat moment verder gaat, is vooral afhankelijk van hoe je de aannemingsovereenkomst hebt gesloten. Het belangrijkste punt daarbij is of je overeenkomst wel of niet is beschermd met een garantie- of waarborgregeling. Maar het kan ook zijn dat je nieuwbouwwoning onderdeel is van een nieuwbouwproject en dat de afhandeling daarvan gezamenlijk wordt geregeld met de andere eigenaren.

Wat is een garantie- of waarborgregeling?

Er zijn diverse garantiepartijen in Nederland die tot 100% dekking van de aanneemsom garanderen bij faillissement van de aannemer. Hier kun je alleen gebruik van maken wanneer jouw aannemer is aangesloten bij een dergelijke garantiepartij, zoals Woningborg, Bouwgarant, Afbouwborg of SWK.

Bij het aangaan van de aannemingsovereenkomst kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van een garantie- of waarborgregeling. Je betaalt daar vanzelfsprekend een extra bedrag voor, want je sluit een soort verzekering af. Daarmee weet je zeker dat je woning gegarandeerd wordt afgebouwd of dat je alle al betaalde termijnen aan de failliete aannemer inclusief rente terugkrijgt. Hoe het precies wordt opgelost of vergoed, verschilt per garantiepartij.

Wat doet een garantiepartij voor je?

Bij een faillissement van de aannemer stelt de garantiepartij met behulp van onafhankelijke deskundigen vast welke werkzaamheden er nog moeten worden uitgevoerd. Daarna communiceren zij met de curator om jouw belangen te behartigen. Tot slot zoeken ze een vervangende aannemer en trekken ze het bouwproces weer vlot. 

Stappenplan bij faillissement van je aannemer:

  • Ga na of je woning wordt gebouwd met en garantie- en waarborgregeling.
  • Zo ja: doe geen betalingen meer aan de failliete aannemer en laat de waarborgende instantie de verdere bouw voor je regelen.

Zo niet: neem contact op met de curator die de afwikkeling van het faillissement regelt en vraag schriftelijk of deze de overeenkomst alsnog gaat nakomen. Is dat niet het geval, dan kun je de aannemingsovereenkomst ontbinden en via een andere aannemer zelf de verdere bouw regelen. Ook in deze situatie doe je geen betalingen meer aan de failliete aannemer. Je kunt hiervoor je rechtsbijstandverzekering of Rechtshulp on demand inschakelen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de gevolgen voor de hypotheek in jouw situatie? Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Maak een afspraak voor hypotheekadvies in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.