Bestaande bouw of nieuwbouw
Wil je een nieuw huis gaan kopen? Dan is een belangrijke vraag of je liever een bestaand huis of een nieuwbouwhuis koopt. Wat zijn nu de voor- en nadelen van beide opties? Wij hebben hier de verschillen voor je op een rijtje gezet.
Verschil bestaande bouw en nieuwbouw
Misschien dat je het onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw eenvoudig vindt. Toch leggen we je hier graag nog een keer het precieze verschil uit. Bij bestaande bouw heb je te maken met huizen die al bewoond worden of bewoond zijn geweest. Bij nieuwbouw wordt er, zoals de naam al zegt, een compleet nieuw huis of appartement gebouwd. Of het is al gebouwd, maar het wordt nog niet bewoond.
Waarom een nieuwbouwhuis kopen?
Het kopen van een nieuwbouwwoning levert je diverse voordelen op. In de eerste plaats is alles nieuw en ongebruikt. Je wordt de eerste bewoner en alles wordt gebouwd en geplaatst op basis van de meest moderne maatstaven. Andere voordelen zijn:
- Je kunt in de meeste gevallen zelf zaken als de badkamer en keuken uitkiezen. Ook is de indeling van de woning soms nog vrij om te bepalen.
- Een nieuwbouwhuis is vaak ook veel duurzamer waardoor je goed bezig bent voor het milieu en zelf lage maandlasten heeft voor energie.
- De eerste jaren heb je weinig tot geen onderhoudskosten.
- Je koopt de woning vrij op naam in plaats van dat je de kosten koper (zoals de overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten) moet betalen.
- Er geldt een vaste koopprijs en je hoeft dus niet te overbieden.
De nadelen van nieuwbouw
Natuurlijk zijn er ook nadelen bij het kopen van een nieuwbouwhuis.
- Het aanbod is vaak minder groot en soms moet er geloot worden of je in aanmerking komt voor de woning.
- Je kunt de woning vooraf niet bezichtigen en koopt vanaf een tekening. Sommige mensen vinden het dan moeilijk in te schatten hoe groot de woning precies zal zijn.
- Je kunt te maken krijgen met dubbele lasten aangezien er veel tijd kan zitten tussen de aankoop en de oplevering van het huis.
- Steeds vaker is de aanneemsom niet vooraf gegarandeerd, zodat je niet precies weet wat alles gaat kosten. Als de kosten hoger oplopen dan je bedoeling was, kun je de koop niet meer terugdraaien. En de woning kan dan misschien niet afgebouwd worden zoals je voor ogen had.
Een bestaande woning kopen: de voordelen
Misschien dat je door de diverse nadelen van een nieuwbouwhuis toch liever een bestaande woning koopt? De voordelen van een bestaande woning zijn onder andere:
- Je bent niet aan een locatie gebonden en hebt de keuze uit een ruim aanbod huizen op allerlei plekken.
- Je kunt sneller verhuizen aangezien de tijd tussen het kopen van het huis en het krijgen van de sleutel gemiddeld varieert van zo’n drie tot zes maanden.
- Bestaande huizen bezitten vaak veel meer karakter en sfeer.
- De buurt rondom de woning is verder ontwikkeld dan bij nieuwbouw.
- Bij een bestaand huis heb je wel zekerheid over de koopsom.
Nadelen bij een bestaand huis
Toch zijn er ook nog wat nadelen te benoemen bij het kopen van een bestaand huis.
- Aangezien de huizen al wat ouder zijn, komen er meestal best nog wat onderhoudskosten om de hoek kijken.
- Ook zijn er verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop van het huis, zoals de kosten koper. Hierdoor heb je ook meer eigen geld nodig bij aankoop.
- Bestaande woningen zijn soms minder goed geïsoleerd en daardoor minder energiezuinig dan nieuwbouwhuizen.
- Je moet als de keuken en badkamer niet naar je smaak zijn, kosten maken voor het vervangen hiervan.
Meer weten over het kopen van een nieuwbouwhuis of een bestaande woning met het oog op een hypotheek afsluiten? Of wil je deskundig hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.