Is een appartement kopen anders dan een huis kopen?
Bij het maken van een afweging of je nieuwe huis een appartement of een eengezinswoning gaat worden zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij vertellen je hier graag meer over.
Verschil 1: de indeling
Appartementen zijn vrijwel altijd gelijkvloers, dus zonder trappen. Huizen kunnen ook zeker gelijkvloers zijn (denk bijvoorbeeld aan een bungalow), maar bij een gemiddelde eengezinswoning denken we toch aan meerdere verdiepingen.
Ook mag je verwachten dat een huis een grotere woonoppervlakte heeft dan een appartement. Al ligt dat uiteraard altijd aan welk appartement of welk huis je koopt. Een penthouse is bijvoorbeeld vaak zeer ruim.
Verschil 2: de prijs
Meestal is een huis duurder dan een appartement, ook doordat het groter is. Maar dat is wel afhankelijk van de locatie waar je de woning koopt. Een appartement in de Randstad is veelal duurder dan een eengezinswoning in een dorp op het platteland.
Goed om te weten: voor het berekenen van je hypotheek maakt het niet uit of je een appartement of huis wilt kopen.
Verschil 3: het eigendom
Bij een huis koop je meestal de woning inclusief de grond waar die op staat. In sommige gevallen is er sprake van erfpacht en mag je de grond alleen gebruiken. Maar bij een appartement werkt het anders. Je koopt dan immers geen grondgebonden woning of het complete gebouw, maar alleen het recht om een deel van dat gebouw te gebruiken (je appartement en eventueel een parkeerplaats en/of berging). Dit heet een appartementsrecht.
Samen met de andere appartementseigenaren ben je eigenaar van het appartementsgebouw, inclusief de ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik.
Verschil 4: de buren
Veelal heb je in een appartementencomplex meer buren om je heen, dan wanneer je in een eengezinswoning woont. Afhankelijk van het aantal appartementen zal er sprake zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Wanneer je een appartement koopt, word je tevens lid van de VvE. Een belangrijk verschil is dat je bij de koop van een appartement verplicht lid wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE).
De VvE regelt het onderhoud en andere gezamenlijke zaken in het appartementsgebouw. De VvE regelt daarnaast ook de verzekering van het gehele appartementencomplex. Deze opstalverzekering sluit je dus niet meer zelf af als eigenaar van het appartement. Hiervoor betaal je meestal maandelijkse servicekosten. Je bent ook echt samen verantwoordelijk.
Meer weten over een hypotheek voor een appartement of huis?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Of je nu een huis of een appartement wilt kopen. Maak een afspraak voor hypotheekadvies in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.