Koopsom woning
De koopsom van een woning is de prijs die je moet betalen aan de verkoper van het huis zodat je eigenaar wordt van het huis. De koopsom wordt bepaald door de verkoper en koper samen. De verkoper stelt een vraagprijs vast, de koper doet een bod. Meestal wordt er daarna nog onderhandeld over de uiteindelijke koopsom.
Andere kosten naast de koopsom
Ga je een huis kopen? Dan moet je behalve de koopsom ook nog andere kosten betalen. Die worden ook wel de bijkomende kosten genoemd. Enkele voorbeelden van de bijkomende kosten zijn:
- De kosten koper
- De notariskosten
- De makelaarskosten
- Bij een nieuwbouwwoning: de bouwrente en de kosten voor een bankgarantie.
Koopsom en kostprijs bij nieuwbouwhuis
Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Dan is er een verschil tussen de kostprijs en de koopsom van de woning. Deze twee bedragen zijn dus niet hetzelfde. De kostprijs van het huis bestaat uit onder andere:
- De grondkosten.
- Alle materialen en uren die de aannemer in rekening brengt om het huis te bouwen, de ‘aanneemsom’.
- De architectkosten.
- De bouwvergunningskosten, ook wel ‘legeskosten’ genoemd.
De kostprijs is het bedrag dat nodig was om het huis volledig te bouwen. De koopsom is dan nog een stukje hoger dan de kostprijs van de woning.
Wil je meer weten over de koopsom van een woning of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.