Vrij op naam
Wanneer je een woning koopt, kan het zijn dat je deze vrij op naam koopt. Dat is vooral het geval bij nieuwbouwwoningen. Wij vertellen je er graag meer over.
Wat betekent vrij op naam?
Wanneer een woning vrij op naam te koop staat, profiteer je hier financieel van. Je hoeft hiervoor namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat kan al een flink bedrag zijn, afhankelijk van de koopsom van de woning. Bovendien hoef je bij de notaris geen kosten voor een eigendomsakte en het inschrijven bij het Kadaster te betalen. Op deze manier bespaart een woning vrij op naam je ongeveer 3% van de koopsom.
Niet alleen voor nieuwbouw
Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan zul je ervaren dat deze meestal vrij op naam worden aangeboden Maar ook een bestaande woning kan vrij op naam te koop staan. Dat komt bijvoorbeeld voor als de eigenaar de woning aantrekkelijker wil maken voor kopers. En dan is er ook nog een aparte categorie met de naam vernieuwbouw. Hierbij verbouwt de verkoper een bestaande woning zodanig dat het vrijwel een nieuwbouwwoning wordt. De vraag daarbij is dan natuurlijk: is deze bij verkoop ook vrij op naam of niet? Het antwoord is: dat ligt eraan. De Belastingdienst kijkt in zo’n geval naar jouw specifieke situatie om te bepalen of je overdrachtsbelasting moet betalen.
Het tegenovergestelde van vrij op naam: kosten koper
Tijdens het zoeken naar een woning zie je op huizensites en makelaarssites niet alleen ‘v.o.n.’ staan bij huizen, om aan te geven dat ze vrij op naam zijn. Vaak staat er ‘k.k.’ achter de vraagprijs van de woning. Dat staat voor kosten koper. Zo weet je direct dat jij deze als koper moet betalen.
Bij de notaris leg je alles rondom de hypotheek vast, laat je de leveringsakte opmaken en laat je deze akte op de passeerdatum inschrijven bij het Kadaster. De kosten hiervoor, samen met de eventuele overdrachtsbelasting die je betaalt voor het aankopen van de woning, noemen we de kosten koper. Koop je een woning na je 18e verjaardag maar voor je 35e verjaardag en is de koopsom lager dan €440.000 dan kun je eenmalig gebruik maken van de startersvrijstelling en hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen.
Meer weten over een hypotheek afsluiten?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.