Voorkomen van stress tijdens verhuizing
Een berg spullen inpakken, je oude huis achterlaten en allerlei vervelend papierwerk: verhuizen is enorm stressvol en vermoeiend. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je stress bij het verhuizen kunt voorkomen of verminderen.
Tip 1: Accepteer dat stress erbij hoort
Of je nu verhuist naar een huurhuis, je eerste woning hebt gekocht of naar een volgend koophuis gaat: de eerste stap is accepteren dat stress bij een verhuizing hoort. Het is normaal om zenuwachtig te zijn. Of een knoop in je maag te hebben. Ook als je al tientallen keren verhuisd bent.
Jezelf tegen de stress verzetten kost alleen maar energie. Energie die je straks hard nodig gaat hebben. Dus bereid jezelf er mentaal op voor. Hoe eerder dat lukt, hoe beter.
Tip 2: Blijf goed voor jezelf zorgen
Het regelen van een verhuizing kan op momenten voelen alsof je er een fulltime baan bij hebt. Geen wonder dat je gestrest bent: er ligt een hoop op je bord. En ondertussen gaat je drukke dagelijkse leven ook gewoon door.
Grote kans dat je leeft op magnetronmaaltijden en korte nachten. Toch is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, vooral nu. Want: hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je je voelt. En wanneer je je goed voelt, kun je helderder nadenken. En maak je ook sneller betere beslissingen.
Cijfer jezelf daarom niet weg, hoe verleidelijk dat misschien ook is. Zet je gezondheid op de eerste plek. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je genoeg slaap krijgt. En door jezelf vaker te belonen met een gezonde hap.
Tip 3: Begin klein
Je spullen inpakken kan al snel voelen als een enorme klus. Zit je vast? En weet je niet waar te beginnen? Begin dan bij iets kleins.
Het inpakken van een keukenla, je boekenkast, de kleren die op zolder liggen. Elke stap is weer een taak die je van je lijstje kunt strepen. En hoe minder taken, hoe minder stress.
Met andere woorden: deel je verhuizing op in kleine stappen. Kijk daarbij niet naar het grote plaatje, maar alleen naar de volgende stap. Zo hou je het overzicht en wordt de berg taken vanzelf steeds kleiner.
Tip 4: Begin op tijd
Verhuizen kost vaak meer tijd dan je denkt. Op tijd beginnen bespaart dan ook een hoop stress. Hoeveel tijd je nodig gaat hebben, hangt af van hoeveel spullen je hebt. En hoe groot je woning is.
Voor het inpakken van je spullen kun je gemiddeld hierop rekenen:
Studio of een appartement met één slaapkamer: twee dagen.
Woning met twee slaapkamers: drie tot vier dagen.
Woning met drie slaapkamers: vijf tot zes dagen.
Er zijn natuurlijk ook andere dingen om te regelen. Zoals het vergelijken van verhuisbedrijven, het huren van een busje en het schoonmaken van je oude huis.
Maar ook: het regelen van papierwerk. Zoals het doorgeven van je meterstanden en het regelen van de nutsvoorzieningen in je nieuwe huis. Hier kun je al drie maanden voor je verhuizing mee beginnen.
Tip 5: Schakel hulp in
Je hoeft niet in je eentje om te gaan met alle stress. Praat met anderen over wat je meemaakt en wat je zorgen zijn. Heb je hulp nodig? Durf daar dan om te vragen. De meeste mensen helpen graag waar ze dat kunnen.
Je kunt een naaste vragen om je bijvoorbeeld te helpen bij het inpakken. Of om je gezelschap te houden tijdens het uitpakken. Vaak leidt dat goed af van alle stress.
Meer weten over verhuizen en je hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) staat Univé voor je klaar. Wil je persoonlijk hypotheekadvies? Dan helpen we je graag verder. Zo kunnen we bijvoorbeeld snel je maximale hypotheek berekenen. Ook kunnen we je meer vertellen over de financiële gevolgen van je verhuizing.
Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Of kies voor (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is gratis. En daarna ben je nergens toe verplicht.
Onze adviseurs weten alles over de hypotheekmarkt en de lokale subsidies. Daar kun je op rekenen. Liever eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.