Ga naar inhoud

Wegenbelasting voor elektrische auto’s

Rijden in een elektrische auto heeft veel voordelen. Denk aan lage onderhoudskosten, geen CO₂-uitstoot en vaak lagere laadkosten in vergelijking met tanken. Maar hoe zit het eigenlijk met de wegenbelasting voor elektrische auto's? Hieronder lees je er alles over.

Betaal je wegenbelasting voor een elektrische auto?

Elke eigenaar van een motorvoertuig moet wegenbelasting betalen, ook wel motorrijtuigenbelasting (mrb) genoemd. Elektrische voertuigen zijn hier alleen van vrijgesteld. Tot en met 2024 hoeven eigenaren van elektrische auto's geen wegenbelasting te betalen. Dit betekent dat je op dit moment geen mrb hoeft te betalen voor je elektrische auto. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit en ga je wél wegenbelasting betalen voor jouw elektrische auto.

Waarom geen wegenbelasting voor elektrische auto's tot 2025?

Elektrische auto's stoten tijdens het rijden geen CO₂ uit en zijn dus beter voor het milieu. De overheid wil mensen daarom stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden. Om dit te bereiken, houdt de overheid de wegenbelasting laag. Daarnaast zijn er tot en met 2024 subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van een elektrische auto. Door deze regelingen wordt de keuze om elektrisch te gaan rijden ook financieel aantrekkelijker.

Wegenbelasting voor elektrische auto's na 2024

Hoeveel wegenbelasting betaal je dan na de vrijstelling? Om de overgang geleidelijker te laten verlopen, wordt de tariefkorting langzaamaan afgebouwd. De bedoeling was om in 2026 eigenlijk al het volle tarief te betalen. Maar de overheid heeft dit verplaatst naar 2030. Zo zien de tarieven van de komende jaren eruit:

202575% tariefkorting op de wegenbelasting
2026 tot en met 202925% tariefkorting op de wegenbelasting
20300% tariefkorting op de wegenbelasting

Wat gebeurt er na 2030?

Vanaf 2030 betaal je voor een elektrische auto het volledige wegenbelastingtarief. Hoeveel dit precies is, hangt af van het gewicht van je auto en de provincie waar je woont. Elektrische auto's zijn door hun accu over het algemeen zwaarder. Dat betekent dat je vaak meer wegenbelasting betaalt in vergelijking met lichtere auto's.

Wil je weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen? Online vind je meerdere tools waarmee je jouw wegenbelasting kunt berekenen.

Daarnaast is de overheid van plan om vanaf 2030 een systeem in te voeren waarbij je belasting betaalt op basis van het aantal gereden kilometers. Dit geldt ook voor elektrische auto's. Hoe dit precies werkt, is nog niet bekend.

Hoe zit het met wegenbelasting voor hybride auto's?

Voor hybride plug-in auto's met een CO₂-uitstoot van maximaal 50 gram per kilometer geldt tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting. In 2025 wordt deze korting verlaagd naar 25%. Vanaf 2026 krijg je helemaal geen korting meer en betaal je het volledige tarief.

Hoeveel voordeel levert een elektrische auto op na 2024?

Door de vrijstelling van wegenbelasting is elektrisch rijden nu voordeliger dan rijden op benzine of diesel. Voor een gemiddelde benzineauto betaal je namelijk al snel honderden euro's per jaar aan wegenbelasting. Dit bedrag bespaar je met een elektrische auto. Hoewel de vrijstelling in 2025 stopt, blijven elektrische auto's nog steeds financieel aantrekkelijk door andere voordelen, zoals: 

  • Elektrische auto's zijn goedkoper in onderhoud.
  • Stroom is voordeliger dan benzine of diesel, waardoor je bespaart op brandstofkosten.
  • Veel gemeentes bieden subsidies of financieel hulp aan voor het plaatsen van laadpalen aan huis

Je elektrische auto bij Univé verzekeren

Net zoals wegenbelasting, is een autoverzekering verplicht. Ook elektrische auto's moeten minimaal WA verzekerd zijn. Met een WA-autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw elektrische auto aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Wil je een uitgebreidere dekking? Kies dan voor een WA+ autoverzekering of All Risk autoverzekering. Hiermee zijn ook schades aan je eigen elektrische auto en accu verzekerd. Zoals bij brand of diefstal.

Bereken je premie

Of sluit direct af