Elektrische auto
- Accu elektrische auto
- Vakantie met elektrische auto
- Wintersport met elektrische auto
- Wegenbelasting elektrische auto
- Veilig elektrisch rijden
- Regeneratief remmen
- Verbruik elektrische auto
- Tweedehands elektrische auto
- Actieradius elektrische auto
- Laadkabel elektrische auto
- Elektrische auto subsidie
- Parkeerregels elektrische auto
- Kosten opladen
- Laadpaal elektrische auto
- Banden elektrische auto
- Kosten elektrisch rijden
- Voordelen van elektrische auto’s
- Auto gehackt
Op vakantie met een elektrische auto
Met de elektrische auto naar het buitenland: vaak kan dat gewoon, zolang je je reis goed voorbereidt en je auto genoeg bereik heeft. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het plannen van je elektrische autovakantie? En hoe zit het met je elektrische auto opladen in het buitenland?
Kan ik met mijn elektrische auto op vakantie?
Of je met je elektrische auto op vakantie kunt, hangt af van het bereik, oftewel de actieradius. Die bepaalt hoeveel kilometers je kunt maken op één laadbeurt. Heeft je wagen een werkelijke actieradius van 300 kilometer of meer? Dan kun je goed doorrijden en prima met je elektrische auto naar het buitenland. Heeft de auto een kleiner bereik, dan is het misschien handiger om met ander vervoer te reizen.
Goed om te weten: het werkelijke bereik van je auto hangt ook af van andere dingen, zoals je rijstijl en het weer.
Je elektrische auto opladen in het buitenland
In Nederland is er altijd wel een openbaar laadpunt in de buurt. Maar hoe zit het met openbaar laden in het buitenland? Het antwoord hangt af van het land waar je doorheen of naartoe reist:
In de meeste landen van Europa zit je altijd wel goed en hoef je vaak niet ver te rijden voor een publiek laadstation. Er zijn bijvoorbeeld veel laadpalen in Frankrijk, waar veel mensen op vakantie gaan. Maar ook dichter bij huis kun je prima op vakantie met een elektrische auto. De snelladers in Duitsland zijn altijd in de buurt.
In Portugal en Ierland en verder buiten Europa zijn een stuk minder openbare laadpalen. Hier kun je dus beter heen met ander vervoer.
Tips voor het reizen met een elektrische auto
Met je elektrische auto naar het buitenland gaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wel kost het vaak iets meer voorbereiding dan een vakantie met een traditionele brandstofauto. Met deze 10 tips regel je de belangrijkste zaken op tijd.
1. Plan je route vooraf
Er zijn allerlei online routeplanners voor elektrische auto’s waarmee je makkelijk de beste route vindt. Deze routeplanners houden niet alleen rekening met de actieradius van je auto, maar ook met jouw wensen en voorkeuren voor de reis.
2. Dubbelcheck de route
Route uitgestippeld? Gebruik dan Google Maps om de route te dubbelchecken en te zien waar alle laadstations precies zitten. Dan kom je onderweg niet zomaar voor verrassingen te staan.
3. Laad op tijd
Voor het opladen van je auto geldt: je kunt er beter te vroeg bij zijn dan te laat. Wacht dus niet met laden tot de accu op de laatste procenten draait. Laad in plaats daarvan wanneer de accu nog zo’n 30% vol is of je nog zo’n 100 km actieradius over hebt.
4. Rijd slimmer, niet sneller
Hard doorrijden voelt misschien prettig, maar het zorgt er niet altijd voor dat je sneller op je eindbestemming bent. Sterker nog: als je sneller dan 100 kilometer per uur rijdt, dan leidt dat juist tot een kleinere actieradius. Dit betekent dat je eerder én vaker moet laden. Stel je cruise control dus in op 90 of 100 kilometer per uur, zodat je zuiniger rijdt.
5. Gebruik de regeneratiestand
Een andere manier waarop je zoveel mogelijk kilometers uit je actieradius haalt, is door regeneratief te remmen. Dit kun je doen door je auto op de hoogste regeneratiestand in te stellen. Op die manier rem je af op je elektrische motor en win je daarmee energie terug. Dit kan een hoop verbruik schelen, vooral als je bijvoorbeeld in de bergen of door de stad rijdt.
Tip: heeft je auto geen regeneratiestand? Gebruik dan de eco-stand of B-stand.
6. Houd rekening met het weer
Ga je een roadtrip maken op een snikhete zomerdag? Of met je elektrische auto op wintersport? Dan is het goed om te weten dat kou, hitte of rijden in de bergen de actieradius verminderen. Plan bij zulke omstandigheden daarom extra laadmomenten in.
7. Gebruik de eco-stand
Nog een tip voor als je door de hitte of kou rijdt: schakel de eco-stand in wanneer je de verwarming of airco gebruikt. De eco-stand zorgt er dan voor dat het verwarmen of koelen zo min mogelijk energie slurpt. En wanneer het warm of koel genoeg is in je auto, schakelt deze spaarstand het systeem vanzelf uit.
8. Neem extra laadkabels mee
Als je elektrische auto of plug-in hybrid een type 2-stekker heeft, kun je in vrijwel alle gevallen prima je eigen laadkabel gebruiken. Toch is het handig om voor de zekerheid ook een 230V-laadkabel mee te nemen. Bij noodgevallen kun je dan ook laden via het stopcontact.
9. Zorg voor buitenlanddekking op je laadpas
Een laadpas met een goede buitenlanddekking is in principe genoeg om overal te kunnen laden. Toch is het slim om een extra laadpas mee te nemen, voor wanneer de andere pas het toch niet blijkt te doen. Een creditcard is ook altijd handig, want in veel gevallen kun je ook hiermee betalen.
10. Contacteer je accommodatie
Veel hotels en campings in Europa hebben een eigen laadpaal die je als gast mag gebruiken. Informeer vooraf bij je accommodatie of dit zo is. En dubbelcheck daarna via Google Maps of het ook echt om een privé-laadpaal gaat en niet eigenlijk een openbare laadpaal in de buurt is.
Verzeker je elektrische auto bij Univé
Ook als je op vakantie bent, kan er een ongeluk gebeuren. Daarom is een goede elektrische autoverzekering belangrijk. De verplichte WA-verzekering vergoedt alleen schade aan anderen en de spullen van anderen.
Voor een elektrische auto is het daarom handig om een WA+ of All Risk verzekering af te sluiten. Zo ben je altijd goed verzekerd voor schade aan je waardevolle elektrische auto. Je sluit jouw elektrische autoverzekering snel af via de website.