Ga naar inhoud

CO2-uitstoot elektrische auto: is een elektrische auto beter voor het milieu?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Een belangrijke reden om hiervoor te kiezen is het milieu. Zo stoot een elektrische auto minder CO₂ uit dan een brandstofauto. Maar hoe groen is elektrisch rijden eigenlijk?

Elektrische auto en CO2-uitstoot

CO₂-uitstoot is een grote veroorzaker van klimaatvervuiling. Hoe minder we CO₂ uitstoten, hoe beter het is voor het milieu. Elektrische auto’s rijden op stroom. Dat betekent dat ze tijdens het rijden geen CO₂ uitstoten.

Die stroom is niet alleen per se volledig groen. Als je de elektrische auto namelijk oplaadt met stroom die opgewekt is uit kolen, dan blijft je autorit schadelijk voor het milieu. Alleen als de stroom van duurzame energiebronnen komt, zoals wind of zon, is er minder CO₂-uitstoot.

Hoe milieuvriendelijk is de accu van een elektrische auto?

Een belangrijk onderdeel van een elektrische auto is de accu. Het maken van een accu heeft alleen een grote invloed op het milieu. Zo kost het veel energie om ze te maken en zijn er zeldzame grondstoffen nodig, zoals lithium en kobalt. Het winnen van deze grondstoffen schaadt vaak de natuur.

Gelukkig werken bedrijven aan oplossingen om de productie van accu’s te verbeteren. Zoals het recyclen van oude accu’s of het gebruiken van alternatieve materialen. Daarnaast gaan accu’s steeds langer mee. Daardoor hoeven er minder nieuwe accu’s gemaakt te worden en zijn tweedehandse elektrische auto’s ook steeds aantrekkelijker.

CO2 uitstoot bij het maken van een elektrische auto

Hoe zit het met de CO₂-uitstoot bij de productie van een elektrische auto? Bij het maken van een accu en elektromotor komt zo’n 13,6 ton CO₂ vrij. Dit lijkt veel. Maar als je je bedenkt dat een brandstofauto zo’n 50 ton CO₂ per jaar uitstoot, valt het relatief mee. Omdat de CO₂-uitstoot tijdens het laden beperkt is, heb je na een paar jaar rijden de extra uitstoot bij de productie eigenlijk al goedgemaakt. Onder de streep stoten elektrische auto’s, met de productie meegerekend, zo’n 60% tot 70% minder CO₂ uit dan een brandstofauto.

moeder met kinderen laadt haar elektrische auto op aan huis

Elektrische auto versus brandstofauto: welke is vervuilender?

Wist je dat een brandstofauto niet alleen CO₂-uitstoot, maar ook andere schadelijke stoffen? Zoals fijnstof en stikstof. Deze stoffen zijn erg slecht voor je gezondheid de natuur. Een elektrische auto stoot tijdens het rijden helemaal geen stikstof uit. Dat zorgt voor een schonere lucht en is dus beter voor de gezondheid. Ook ligt de uitstoot van fijnstof bij elektrische auto’s een stuk lager. Deze komt nu vooral door slijtage van de banden, remmen en de kwaliteit van de weg. Met betere technologie, wordt de uitstoot alleen maar minder.

Is een elektrische auto beter voor het milieu? Ja, maar wel met aandachtspunten

Een elektrische auto heeft veel voordelen voor het milieu: het stoot minder CO₂ uit en het zorgt voor schonere lucht. Toch zijn er aandachtspunten. Zo kost het maken van de accu’s nog veel energie en grondstoffen. Daarnaast is de stroom bij het laden niet altijd groen. Maar gelukkig wordt de productie van accu’s steeds duurzamer door recycling en alternatieve materialen. Daarnaast komt in Nederland steeds meer energie uit wind en zon. Hierdoor wordt elektrisch rijden steeds schoner.

Overstappen naar een elektrische auto

Een elektrische auto biedt dus veel voordelen voor het milieu. Ben je van plan over te stappen van een brandstofauto naar een elektrische auto? Verdiep je dan alvast in de belastingvoordelen, welke actieradius je nodig hebt en ontdek wat het kost om elektrisch op te laden. Vergeet ook niet om te kijken naar een passende verzekering voor je elektrische auto. Omdat elektrische auto’s vaak een hogere waarde hebben, kiezen de meeste mensen voor een All Risk autoverzekering. Of bekijk andere opties, zoals een WA-autoverzekering of WA+ autoverzekering.

Bereken je premie

Of sluit direct af