Is een WA-verzekering verplicht?
Wanneer je een nieuwe auto koopt, ben je in Nederland wettelijk verplicht om deze WA te verzekeren. Maar wat is een WA-verzekering precies? En waarom is het verplicht? Wat zijn de opties? Wij vertellen je er alles over.
WA-verzekering voor motorvoertuigen
Alle motorvoertuigen in Nederland moeten volgens de wet verplicht WA-verzekerd zijn. Dit geldt dus niet alleen voor auto's, maar ook motoren, scooters en bromfietsen. Hier sluit je een aparte motorverzekering, scooterverzekering of bromfietsverzekering voor af. De afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en beschermt gedupeerden in het verkeer. Met WA verzeker je namelijk schade aan anderen. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook schade aan je eigen auto verzekeren. Je kunt dan kiezen voor een WA+ of All Risk autoverzekering. Hier betaal je alleen wel meer premie voor.
Waarom is een WA-autoverzekering verplicht?
De WA-autoverzekering is verplicht zodat alle motorvoertuigen verzekerd zijn tegen schade die een ander heeft aangericht. Slachtoffers worden hiermee geholpen. Wanneer je auto niet WA-verzekerd is, mag deze zelfs de weg niet op. Daarnaast riskeer je hiermee een flinke boete van €490 (2024). Ga je toch onverzekerd de weg op en veroorzaak je schade? Dan verhaalt de verzekeraar de schade op jou.
Wil je zeker weten of je auto verzekerd is? Op de website van RDW kun je dit checken door je kenteken in te vullen.
Wanneer heb je geen WA-autoverzekering nodig?
Voor de WA-autoverzekering geldt er één uitzondering: geschorste auto's hoeven niet WA-verzekerd te zijn. Auto's die tijdelijk niet in gebruik zijn, bijvoorbeeld een old timer, kun je voor een bepaalde tijd schorsen. Wanneer je een auto hebt geschorst geldt het volgende:
- Je hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor de auto.
- Je hoeft geen Apk-keuringen te doen met de auto.
- Je hoeft de auto niet WA te verzekeren.
Let op: je mag met een geschorste auto niet de openbare weg op.
Welke autoverzekering past bij jou?
WA-autoverzekering bij Univé afsluiten
Je auto WA verzekeren? Bij Univé kun je kiezen uit WA, WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco (All Risk). Zo is er altijd wel een verzekering die bij jou past. Wij leggen de verschillen uit:
- WA-autoverzekering: de WA-autoverzekering vergoedt schade die je aan anderen/andermans spullen toebrengt. Dit is de goedkoopste dekking en wordt meestal afgesloten voor auto's van 9 jaar of ouder. Schade aan je eigen auto, denk aan: diefstal, autobrand, botsing met loslopende dieren en aanrijding, wordt bij deze dekking niet vergoed.
- WA+ autoverzekering: met de WA+ autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je aan anderen richt, maar ook voor sommige schade aan je eigen auto. Ruitschade, stormschade, diefstal en brandschade worden met deze dekking vergoed. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor auto's tussen de 6 en 9 jaar oud.
- All Risk autoverzekering: All Risk is de meest uitgebreide verzekering. Hiermee ben je namelijk naast de verplichte WA-dekking ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. De All Risk dekking wordt vaak afgesloten voor auto's tot 6 jaar oud.
Wil je weten hoeveel je betaalt voor een WA-autoverzekering bij Univé? Bereken online je premie.
Aansprakelijkheidsverzekering en WA: wat is het verschil?
De WA-autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP genoemd) worden vaak met elkaar verward. Ze lijken veel op elkaar, maar toch zijn er grote verschillen. Zo geldt de WA-autoverzekering alleen voor schade die is opgelopen in het verkeer met een motorvoertuig. Bijvoorbeeld als iemand anders een deuk in jouw auto heeft veroorzaakt. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je aan andermans spullen veroorzaakt. Deze hebben niets met het verkeer te maken. Voorbeeld: iemand morst koffie over jouw gloednieuwe laptop en deze is daardoor kapot gegaan. De aansprakelijkheidsverzekering dekt dan de kosten. Verder is een WA-verzekering voor je auto verplicht. De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam om af te sluiten.