Elektrische auto
- Accu elektrische auto
- Vakantie met elektrische auto
- Wintersport met elektrische auto
- Wegenbelasting elektrische auto
- Veilig elektrisch rijden
- Regeneratief remmen
- Verbruik elektrische auto
- Tweedehands elektrische auto
- Actieradius elektrische auto
- Laadkabel elektrische auto
- Elektrische auto subsidie
- Parkeerregels elektrische auto
- Kosten opladen
- Laadpaal elektrische auto
- Banden elektrische auto
- Kosten elektrisch rijden
- Voordelen van elektrische auto’s
- Auto gehackt
Tweedehands elektrische auto
Elektrisch rijden: steeds meer mensen kiezen ervoor. De elektrische auto is dan ook steeds vaker tweedehands te vinden. De nieuwe modellen zijn vaak nog erg duur. Dan kan een tweedehands elektrische auto een stuk aantrekkelijker zijn om aan te schaffen. Daarnaast kun je in 2024 nog € 2.000 subsidie aanvragen voor een tweedehands elektrische auto.
Waar op te letten bij een tweedehands elektrische auto?
Bij een elektrische auto is meestal weinig onderhoud nodig. Een elektromotor heeft namelijk niet veel onderdelen die snel slijten. Elektrische auto’s zijn ook nog vrij nieuw. Dat betekent dat ze vaak nog in goede staat zijn. Als je een tweedehands elektrische auto koopt, is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:
Het belangrijkste en duurste onderdeel van een elektrische auto is de accu. Deze bepaalt namelijk hoe ver je kunt rijden zonder tussendoor te hoeven laden. Een accu wordt na enkele jaren minder goed. Een elektrische autoaccu verliest gemiddeld 2% capaciteit per jaar. Dat wordt ook wel accudegradatie genoemd.
Bij nieuwe elektrische auto’s is de degradatie steeds lager. De meeste batterijen gaan op dit moment ongeveer 10 tot 20 jaar mee, voordat ze moeten worden vervangen.
Autofabrikanten geven vaak acht jaar of tot 160.000 kilometer garantie op de accu van een elektrische auto. Hoeveel garantie de tweedehands auto die jij op het oog hebt nog heeft, hangt af van het merk en het type. Controleer daarom hoe lang de auto nog garantie heeft en wat de huidige kilometerstand is.
De actieradius is de afstand die een volledig opgeladen auto kan rijden. De oudere modellen kunnen meestal minder grote afstanden afleggen dan de nieuwe modellen. Verwacht ongeveer een maximale actieradius van 250 kilometer. Zeker als je lange afstanden wil rijden zonder op te laden, is dit belangrijk om goed uit te zoeken.
Wil je zekerheid over de actieradius? Maak dan een lange proefrit en bereken de actieradius zelf.
Naast de accu en de actieradius is het ook belangrijk om te kijken naar de laadmogelijkheden van de elektrische auto. Ben je van plan lange afstanden te gaan rijden? Dan is het handig als de auto een snellaadfunctie heeft. Let er ook op of de auto geschikt is voor 3 fase laden. Hiermee kun je thuis veel sneller laden.
Veel elektrische auto’s mogen geen aanhangers of caravans trekken. Ook heeft lang niet elk model een trekhaak. Wil je wel een trekhaak monteren? Dat is bij veel modellen elektrische auto’s erg lastig. Dat komt door hoe de auto in elkaar zit. Daarnaast wordt de actieradius ook een stuk minder. Laat je hierover goed informeren.
Tot slot is het goed om uit te zoeken hoe je je auto moet overschrijven. Wij hebben een handige checklist waar je op moet letten bij het overschrijven van een auto.
Subsidie op een tweedehands elektrische auto
Koop je een tweedehands elektrische auto? Dan kun je in 2024 € 2.000 subsidie aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet. Vanaf 1 juli 2025 is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen. De voorwaarden voor de subsidie van een gebruikte elektrische personenauto vind je op de website van de RVO.
Tweedehands elektrische auto verzekeren
Ben je op zoek naar een tweedehands elektrische auto? Kijk dan ook alvast naar een passende autoverzekering. Omdat een (tweedehands) elektrische auto vaak duur in aanschaf is, is de meest gekozen dekking voor een elektrische auto All Risk. Hiermee ben je uitgebreid verzekerd voor schade aan je eigen auto.
Laadpaal ook verzekerd
Heb je thuis ook een laadpaal? Je laadpaal is alleen meeverzekerd bij je autoverzekering als je geen dekking hebt via je woonverzekering. Vaak is een laadpaal al standaard meeverzekerd onder de woonverzekering.