Bouwleges 2024
Als je wilt gaan bouwen of verbouwen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen bij je gemeente. De kosten hiervoor worden legeskosten genoemd. Ben je benieuwd wat de bouwleges 2024 in jouw geval zijn? We vertellen je er graag meer over.
Per gemeente verschillende legeskosten
Elke gemeente bepaalt zijn eigen bouwleges voor 2024. De kosten verschillen dus per locatie. Overigens is het belangrijk om te weten dat je altijd legeskosten betaalt als je een omgevingsvergunning aanvraagt, ook als deze niet verleend wordt.
Op de website van je gemeente kun je zoeken op ‘legeskosten’ of ‘bouwleges 2024’ en dan kom je vanzelf uit bij het juiste document, als het goed is. Zo niet, probeer het dan in een zoekmachine door te zoeken op deze termen en de naam van je gemeente. In het gemeentelijke document over de Omgevingsvergunning staan vast en zeker de kosten voor dit jaar genoemd.
Meestal zijn de bouwleges een percentage over de bouwkosten. Als je afwijkt van het bestemmingsplan of je hebt een monumentaal pand, dan betaal je nog aanvullende legeskosten.
Bezwaar maken op de berekening
Sommige gemeenten hebben verschillende percentages bouwleges voor verbouwingen en voor nieuwbouw. Dat doen ze door een percentage te hanteren voor bouwkosten tot een bepaald bedrag, bijvoorbeeld € 75.000. Zijn de bouwkosten hoger, dan betaal je een iets hoger percentage. Zo houden gemeentes verbouwingen betaalbaarder voor hun inwoners.
Wanneer je het niet eens bent met de hoogte van de bouwleges 2024, dan kun je binnen zes weken bezwaar maken. Na deze termijn wordt de aanslag namelijk onherroepelijk en dan is er geen bezwaar meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld bij je bezwaar een duidelijk overzicht maken van de bouwkosten als deze lager zijn dan wat de gemeente hanteert om de bouwleges te berekenen.
Zo houd je de bouwleges 2024 zo laag mogelijk
Ook al mogen gemeenten zelf bepalen hoe hoog de bouwleges 2024 zijn, ze mogen het bedrag niet hoger maken dan nodig is om de kosten te dekken. Je kunt zelf proberen om de legeskosten zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld alleen de bouwkosten op te geven voor de verbouwingsonderdelen waar een vergunning voor nodig is. Alle werkzaamheden waarvoor geen vergunning nodig is, kosten immers wel geld en daardoor worden je bouwleges hoger. Denk er ook aan dat je bedragen exclusief btw opgeeft, wat ook al flink scheelt. Tot slot kun je op de website van je gemeente de eenheidsprijzen zien die per m2 of m3 worden gebruikt om de legeskosten te berekenen. Zorg ervoor dat je geen hogere kosten invult dan deze eenheidsprijzen.
Meer weten?
Wil je meer informatie over nieuwbouw en wat er komt kijken bij de financiering daarvan in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.