Ga naar inhoud

Openbare laadstations voor elektrische auto’s

Iedereen met een elektrische auto of plug-in hybride auto kan openbare laadstations gebruiken. Dit worden ook wel publieke of openbare laadpunten genoemd. Er bestaan twee soorten openbare laadstations: snellaadpunten en gewone laadpunten. Maar hoe werkt een openbaar laadstation eigenlijk? En waar vind je ze?

Hoelang duurt laden bij een openbaar laadstation?

De precieze oplaadtijd van je elektrische auto is afhankelijk van zes factoren: 

  • de grootte van de accu
  • hoe koud of warm het buiten is  
  • hoeveel stroom er nog in de accu zit 
  • de laadsnelheid van de accu 
  • het type oplaadpunt 
  • het type laadkabel

De oplaadtijd hangt ook af van het type laadpunt dat je gebruikt. Bij een gewoon laadpunt is je accu na 4 tot 10 uur laden helemaal opgeladen. Met een snellaadpunt is je accu vaak binnen 30 minuten tot 80% opgeladen. Let op: niet elke elektrische auto kan snelladen. Dit komt vooral voor bij oudere en tweedehands elektrische auto’s.

Wat heb je nodig om openbaar te laden?

Om je elektrische auto bij een openbaar laadpunt te laden, heb je twee dingen nodig: een laadkabel en een laadpas of laaddruppel. De laadkabel krijg je meestal bij je auto. Voor snellaadpalen heb je geen eigen laadkabel nodig.

Stappenplan voor het gebruiken van een openbaar laadstation

Laden bij een openbaar laadpunt doe je in vijf eenvoudige stappen:

Lampjes op de laadpaal: dit betekenen ze

De lampjes op openbare laadpalen geven belangrijke informatie. Zo weet je zeker dat het laadpunt goed werkt. Dit betekenen ze:

  • Lampjes uit: het laadpunt is vrij om te laden. 
  • Geel: het laadpunt wacht op actie. 
  • Groen: de kabel is gekoppeld. 
  • Blauw: de accu is aan het opladen. 
  • Rood: er is een storing of foutmelding, bijvoorbeeld omdat het laadpunt jouw laadpas niet herkent.

Wat kost laden bij een openbaar laadstation?

Hoeveel je precies betaalt bij een openbaar laadpunt hangt af van de laadpaal zelf, je laadpas, de energiebeheerder, de plek waar je laadt en het tijdstip. Maar meestal betaal je voor een openbare laadpaal tussen de € 0,30 en € 0,75 per kWh. Maak je gebruik van een snellaadpunt? Houd er dan rekening mee dat snelladen veel duurder is dan laden via een gewone laadpaal. 

Waar vind ik een openbaar laadstation voor mijn elektrische auto?

Gewone laadpunten vind je meestal in parkeergarages en bij kantoren, hotels en winkelcentra. Snellaadpunten staan vooral buiten de stad, langs drukke snelwegen en bij grote tankstations. Maar je vindt ze ook steeds vaker bij hotels en grote supermarkten in de stad. Op www.oplaadpalen.nl (en vaak ook in de app van je laadpasaanbieder) vind je een overzicht van alle laadpunten in Europa. Ook zie je dan direct of een laadpaal vrij is. Ben je op zoek naar een snellaadpunt? Bekijk dan het overzicht van Fastned.

Hoelang mag ik bij een openbaar laadstation staan?

Je mag bij een publieke laadpaal parkeren zolang je aan het laden bent. Is de accu volgeladen en laat je de auto daarna nog lang geparkeerd staan? Dan kun je een tarief per minuut betalen. Dit wordt ook wel ‘laadpaalkleven’ genoemd. Gebruik je de laadpaal niet om te laden? Dan mag je er niet staan. Kijk altijd goed naar de tekst op het onderbord bij de laadpaal. Deze is leidend.

Meer lezen over elektrische auto