Ga naar inhoud

Alles over de laadpas

Als je een elektrische of hybride auto hebt, moet je jouw auto regelmatig opladen. Als je gebruik wil maken van een publieke laadpaal, heb je een laadpas nodig. Hoe gebruik je zo’n laadpas? En hoe kies je de beste laadpas voor jouw situatie? Lees op deze pagina alles over de laadpas. 

Hoe werkt laden met een laadpas? 

Om gebruik te kunnen maken van een openbare laadpaal, heb je een laadpas nodig. Zodra je een laadpaal hebt gevonden, kun je deze ontgrendelen met zo’n pas. Zo gaat het laden met een laadpas in zijn werk: 

Hoe zit het met betaling? 

Als je jouw laadpas hebt gescand bij de laadpaal, zie je niet direct een afschrift op je bankrekening. De aanbieder van jouw laadpas stuurt in plaats daarvan maandelijks een rekening voor de laadsessies die je hebt gedaan. Je bouwt gedurende de maand dus een rekening op en betaalt niet apart voor elke sessie. 

Laadpassen vergelijken 

Er zijn verschillende aanbieders en soorten laadpassen waar je uit kunt kiezen. Om ervoor te zorgen dat je de beste laadpas voor jouw situatie kiest, moet je rekening houden met de volgende zaken: 

  • Kies je voor een laadpas met of zonder abonnement? Bij een laadpas zonder abonnement betaal je een starttarief voor elke keer dat je laadt. Als je een kiest met een abonnement, dan maak je gebruik van een vast tarief. Vaak ben je voordeliger uit met een abonnement als je meer dan 10 tot 15 keer per maand gebruik maakt van een openbare laadpaal. 

  • De aanschafkosten van een laadpas verschillen per aanbieder. Er zijn dienstverleners die gratis passen aanbieden, waarbij je wel voor de verzendkosten moet betalen. Andere aanbieders rekenen wel een aanschafprijs tussen de € 5 en € 20, of rekenen opstartkosten 

  • Wil je gebruik maken van jouw laadpas in het buitenland? Zorg er dan voor dat je hiervoor een geschikte laadpas uitzoekt. Als jouw laadpas 1 magnetische strip heeft, dan is deze alleen geschikt voor gebruik in Nederland. Met 2 magnetische strips kun je de pas ook in het buitenland gebruiken. 

  • Je kunt bij sommige aanbieders kiezen voor een fysieke of een digitale laadpas. Een digitale laadpas is meestal een app op je smartphone. Je houdt dan de smartphone tegen de laadpaal met de juiste app geopend. Er zijn ook aanbieders die een druppel aanbieden, zodat je deze gemakkelijk aan je autosleutels kunt bewaren. 

Je kunt op verschillende websites, zoals Laadpas.com, laadpassen vergelijken van verschillende aanbieders. Daarmee kun je een overwogen keuze maken voor de beste laadpas voor jou. 

Een elektrische auto gekocht? Kies een goede verzekering 

Heb je een elektrische auto gekocht? Je wilt deze dan graag goed verzekeren. Dat kan met de autoverzekering voor elektrische auto’s van Univé. Je kunt online gemakkelijk inzien wat er allemaal verzekerd is en welke aanvullende dekkingen jij nodig hebt. Daarbij zie je direct welke premie daarbij hoort. 

Bereken je premie