Vergoeding ziekenhuis
De ziekenhuis vergoeding zit in het basispakket. Als je met spoed naar het ziekenhuis moet of een verwijzing hebt, ben je daarvoor verzekerd. Voor sommige behandelingen in het ziekenhuis heb je een medische indicatie nodig. Anders krijg je de kosten misschien niet vergoed.
Ziekenhuis vergoeding uit de basisverzekering
Als je naar het ziekenhuis gaat maak je gebruik van medisch specialistische zorg. Tenzij er sprake is van spoedeisende hulp, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Die verwijst je door naar een specialist en daarna kunnen er in het ziekenhuis verdere onderzoeken, behandelingen of operaties volgen.
Ook het gebruik van medicijnen, hulpmiddelen en verbandmiddelen vallen onder de ziekenhuis vergoeding als dat onderdeel is van de behandeling. Dat kan ook voor thuisgebruik zijn.
Voor de vergoeding van sommige behandelingen in het ziekenhuis heb je naast een verwijzing ook een medische indicatie nodig. Dat geldt voor:
Een bevalling in het ziekenhuis krijg je alleen volledig vergoed met een medische indicatie. Kies je er vrijwillig voor om in het ziekenhuis te bevallen? Dan krijg je een vast bedrag vergoed en betaal je de rest van de kosten zelf.
Sommige behandelingen in het ziekenhuis krijg je niet vergoed. Dat is het geval bij:
- Snurken met uvuloplastiek
- (Het ongedaan maken van) sterilisatie bij mannen en vrouwen
- Gebruik van de redressiehelm (behalve bij craniosynostose)
- Vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen van 43 jaar of ouder
De kosten van ziekenhuiszorg worden bijgehouden in een diagnose behandel combinatie (DBC). Hierin worden alle afspraken en behandelingen opgenomen.
Omdat de ziekenhuis vergoeding vanuit de basisverzekering wordt vergoed betaal je vanaf 18 jaar eigen risico. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar maar kan oplopen tot € 885 met een vrijwillig eigen risico.
Voor een volledige ziekenhuis vergoeding uit de basisverzekering, is het belangrijk om naar een gecontracteerd ziekenhuis te gaan. Anders krijg je misschien minder vergoed en moet je een deel van de behandeling zelf betalen. In de zorgzoeker van je zorgverzekering zie je met welke ziekenhuizen jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt.
Ziekenhuis vergoeding aanvullende verzekering
Vanuit de aanvullende verzekering zijn er meestal geen extra vergoedingen voor ziekenhuiszorg. Dat komt doordat je de meeste behandelingen in het ziekenhuis al vanuit de basisverzekering vergoed krijgt.
Soms kun je vanuit de aanvullende verzekering wel kosten vergoed krijgen die de basisverzekering niet altijd volledig dekt. Bijvoorbeeld je eigen bijdrage als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak.