Vergoeding hulpmiddelen
Vanuit het basispakket krijg je een medische hulpmiddelen vergoeding. Het hulpmiddel is dan nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging. Of om een lichamelijke functie te verbeteren. Krukken of een rollator vallen niet onder de hulpmiddelen vergoeding, maar een verstelbaar bed of hoortoestel bijvoorbeeld wel.
Hulpmiddelen vergoeding basisverzekering
Over het algemeen krijg je medische hulpmiddelen vergoed die nodig zijn voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging. Ook hulpmiddelen die lichamelijke functies verbeteren, kunnen vallen onder de basisverzekering.
Of je een hulpmiddel vergoed kunt krijgen en onder welke voorwaarden zie je in het Reglement Hulpmiddelen van je zorgverzekeraar. Voor verschillende aanpassingen in je woning en hulpmiddelen om je te verplaatsen kun je terecht bij de gemeente.
Voorbeelden die vallen onder de hulpmiddelen vergoeding kunnen vallen zijn:
Als je thuis behandeld, verpleegd of verzorgd wordt, zijn daar vaak medische hulpmiddelen voor nodig. Denk daarbij aan een verstelbaar bed of infuusstandaard. Ook als je moet revalideren maak je soms (tijdelijk) gebruik van bepaalde hulpmiddelen zoals een rolstoel.
Je kunt vanuit de basisverzekering ook hulpmiddelen vergoed krijgen om lichamelijke functies te verbeteren. Zoals een hoortoestel of kunstgebit. In bijzondere situaties kun je een bril of lenzen vanuit de basisverzekering vergoed krijgen als hulpmiddel.
Voor aanpassingen in huis of hulpmiddelen om mobiel te blijven kun je meestal terecht bij de gemeente. Dit valt namelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente bepaalt of je bijvoorbeeld een traplift, muurbeugel, scootmobiel of rolstoel vergoed krijgt.
Als je hulpmiddel vergoed wordt vanuit de basisverzekering betaal je vanaf 18 jaar eigen risico voor hulpmiddelen die je in eigendom krijgt. Gaat het om een hulpmiddel dat je (tijdelijk) in bruikleen hebt? Dan betaal je geen eigen risico.
Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar, maar kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885. Hoeveel eigen risico je voor je hulpmiddel betaalt is ook afhankelijk van of je al eigen risico hebt verbruikt.
Voor verschillende hulpmiddelen die je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage. Dat geldt bijvoorbeeld voor brillen en lenzen, hoortoestellen, kunstgebit of schoenen. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt, verschilt per hulpmiddel.
Voor een volledige hulpmiddelen vergoeding uit de basisverzekering, is het van belang om naar een gecontracteerde leverancier te gaan. Anders vergoedt je zorgverzekeraar waarschijnlijk maar een deel van de kosten. Het andere deel moet je dan zelf betalen.
Voor de vergoeding van sommige hulpmiddelen heb je vooraf toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Of dit zo is zie je in de het Regelement Hulpmiddelen.
Als je naar een gecontracteerde leverancier gaat, vraagt die een machtiging voor je aan. Bij een zorgverlener zonder contract met je zorgverzekeraar moet je zelf toestemming aanvragen.
Hulpmiddelen vergoeding aanvullende verzekering
Als je geen hulpmiddelen vergoeding uit de basisverzekering krijgt, kan dat soms wel vanuit de aanvullende verzekering. Meestal heb je dan een budget met een maximum bedrag voor hulpmiddelen tot je beschikking. Daaruit kun je bijvoorbeeld ADL-hulpmiddelen vergoed krijgen die algemene dagelijkse levensverrichtingen wat makkelijker maken. Soms kun je ook de eigen bijdrage voor je hoortoestel, bril of kunstgebit vergoed krijgen of de extra kosten van een pruik.