Gezondheidszorg in een ziekenhuis of kliniek
Ziekenhuiszorg
In een ziekenhuis krijg je zorg van medisch specialisten en verpleegkundigen. Het woord ‘specialist’ zegt het al: zij hebben specifieke kennis van een bepaald gebied in het lichaam of een bepaalde aandoening. Maar ook voor spoedsituaties zijn artsen speciaal opgeleid.
Als je acuut zorg nodig hebt kun je terecht bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Dit is ook de afdeling waar de ambulances patiënten naartoe brengen.
De huisarts kan je bij gezondheidsklachten doorverwijzen naar de medisch specialist. Die doet onderzoek en stelt eventueel een diagnose.
Als je naar het ziekenhuis gaat voor een onderzoek of behandeling word je opgenomen. Dit kan ook een dagopname zijn.
Naar medisch specialist
Het is belangrijk om te controleren naar welke medisch specialist je wordt doorverwezen. Dit kan namelijk invloed hebben op je vergoeding. Je zorgverzekeraar heeft contracten afgesloten met ziekenhuis en klinieken. In de Univé Zorgzoeker kun je zien welke zorgverleners gecontracteerd zijn.
Ziekenhuiszorg valt onder de tweedelijnszorg. Dat is zorg waar je een verwijzing voor nodig hebt van een andere zorgverlener. Vaak is dat je huisarts.
Als je wordt doorverwezen kom je meestal eerst terecht op de polikliniek. Daar vinden medische consultaties of kleine behandelingen plaats.
Voor medisch specialistische zorg word je doorverwezen naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Dit is meestal een specialistische kliniek.
Als je te maken krijgt met ziekenhuiszorg, komt er veel op je af en kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Daar is zorgbemiddeling voor.
Duurt het te lang voordat je bij een medisch specialist terecht kunt? Dan kun je misschien gebruik maken van wachtlijstbemiddeling.
Twijfel je aan de diagnose die je hebt gekregen? Of ben je ontevreden over een behandeling? Dan kun je soms een second opinion krijgen.
Afronden medische behandeling
Ziekenhuiszorg wordt vastgelegd in een diagnose behandelcombinatie (DBC). Hierin staat alle zorg die je krijgt, zodat de kosten daarvan in rekening gebracht kunnen worden bij je zorgverzekeraar. Nazorg of andere aanvullende behandelingen in het ziekenhuis kunnen onder dezelfde DBC vallen.