Verloskundige kosten en vergoeding
Je kosten bij de verloskundige krijg je volledig vergoed uit de basisverzekering. Normaal gesproken betaal je eigen risico voor zorg uit het basispakket, maar dat geldt niet voor verloskundige zorg. Wel moet je erop letten dat je naar een gecontracteerde verloskundige praktijk gaat. Anders kan het zijn dat je een deel van de verloskundige kosten zelf moet betalen.
Verloskundige zoeken
Je verloskundige speelt een centrale rol tijdens je zwangerschap. Zodra je weet dat je zwanger bent begin je je al te oriënteren op een verloskundigenpraktijk. De eerste afspraak vindt plaats tussen de acht en tien weken en vanaf dan ontvang je tot en met de bevalling verloskundige zorg. Natuurlijk wil je een goed gevoel hebben bij verloskundigenpraktijk, dus je kunt vrienden en familie vragen naar hun ervaringen en zelf opschrijven wat je belangrijk vindt.
Let op: om de kosten van je verloskundige volledig vergoed te krijgen, moet de praktijk een contract hebben met je zorgverzekeraar. Dit kun je controleren in de zorgzoeker van je zorgverzekering.
Intake verloskundige
Zodra je een geschikte verloskundigenpraktijk hebt gevonden maak je een afspraak voor een intake. Hierin bespreek je alle zaken rondom je zwangerschap. Ook vraagt de verloskundige naar eventuele aandoeningen binnen de familie waar ze rekening mee kunnen houden. En misschien wel het leukste: de eerste echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent (termijnecho) vindt plaats! Je krijgt dan ook direct de uitgerekende datum.
Let op: je krijgt ook een 13 weken echo aangeboden. Dit is een prenatale screening waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij je kindje. De verloskundige verwijst je hiervoor door en de kosten worden niet vergoed door de basisverzekering maar vanuit de rijksbegroting.
Controle afspraken verloskundige
Tijdens je zwangerschap ga je meestal iedere vier weken naar de verloskundige voor controle. Om het verloop van de zwangerschap te bespreken, je bloeddruk te meten, naar het hartje van je baby te luisteren en de groei in de gaten te houden. Aan het einde van je zwangerschap ga je vaak wat vaker op controle, hoe vaak dat is hangt af van hoe de zwangerschap verloopt. Tijdens de zwangerschap werk je langzaam maar zeker toe naar de bevalling en bespreek je bijvoorbeeld het bevalplan.
Begeleiding echo’s en onderzoeken
Je verloskundige informeert je over de meest gangbare echo’s en onderzoeken die er zijn rondom je zwangerschap. Zo krijg je een doorverwijzing voor de 20 wekenecho, waarbij net als tijdens de 13 wekenecho wordt gekeken naar mogelijke lichamelijke afwijking van je kindje. Als je zelf nog geen echo voor de geslachtsbepaling hebt gedaan, kun je bij deze medische echo ook het geslacht te weten komen. De 20 wekenecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Tijdens je zwangerschap moet je soms ook naar het ziekenhuis. Dat geldt in ieder geval voor de 20-wekenecho, officieel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Dit is een medisch onderzoek waarbij wordt gekeken naar de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Deze echo zit in het basispakket. Dat geldt ook voor extra echo’s op medische indicatie.
Aanvullend onderzoek
Aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis, zoals de vlokkentest, vruchtwaterpunctie of de NIPT worden alleen vergoed door je zorgverzekering bij medische indicatie. Dat betekent dat je wordt doorverwezen omdat er bijvoorbeeld een verhoogd risico is op één van die aandoeningen.
Let op: sinds 1 april 2023 wordt de NIPT zonder medische indicatie kosteloos aangeboden als onderdeel van het bevolkingsonderzoek.
Kosten verloskundige bij bevalling
Je verloskundige zal ook je bevalling begeleiden zolang het geen medische bevalling is. Op dat moment beval je namelijk in het ziekenhuis en neemt de gynaecoloog het over. Als je kiest voor een thuisbevalling komt de verloskundige gewoon bij je thuis en worden de kosten hiervan uit je zorgverzekering vergoedt.
Kies je er zelf voor om zonder medische indicatie in het ziekenhuis, geboortecentrum of kraamhotel te bevallen? Dan vallen de kosten van de verloskundige ook onder de zorgverzekering, maar betaal je wel een eigen bijdrage voor de verloskamer. Let er ook hier op dat je naar een gecontracteerde zorginstelling gaat.