Ga naar inhoud

Huisarts vergoeding

De vergoeding huisarts zit in het basispakket en je betaalt hiervoor geen eigen risico. Je kunt er dus altijd terecht, zonder dat je zelf een deel van de kosten hoeft te betalen. Pas als je huisarts extra onderzoek moet (laten) doen zoals laboratoriumonderzoek gaat dit af van je eigen risico.

Vergoeding huisarts basisverzekering

Onder de vergoeding huisarts vanuit je basisverzekering vallen verschillende kosten. De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij gezondheidsproblemen of vragen over je gezondheid. Omdat je zorgverzekeraar geen huisartsen contracteert kun je ook bij elke huisarts terecht. Als er aanleiding voor is, verwijst de huisarts je door naar een specialist die je verder kan onderzoeken of behandelen.

Verder krijg je elk kwartaal het inschrijftarief bij je huisarts vergoed. Dit zijn een soort abonnementskosten die je huisarts rekent , ook als je niet op spreekuur bent geweest. Daardoor kun je altijd bij je huisarts terecht voor hulp. Of de huisarts komt bij spoed bij jou thuis. De hoogte van het tarief bepaalt de overheid. Andere huisartsenzorg die je vergoed krijgt is:

  • Hartfilmpjes
  • Kleine chirurgische ingrepen
  • Griepprik
  • Longfunctietesten
  • Plaatsen van spiraaltje

De huisarts zit vaak verbonden aan een huisartsenpraktijk met meerdere zorgverleners zoals praktijkondersteuners en huisartsassistenten. Ook die zorg valt onder de vergoeding huisarts uit de basisverzekering.

Als je de huisartsenpraktijk belt krijg je de assistent aan de lijn. Die geeft een eerste advies of maakt een afspraak voor je bij de huisarts. Ook helpt de assistent bij kleine ingrepen en onderzoeken zoals:

  • Bloeddruk meten
  • Wratjes aanstippen
  • Oren uitspuiten
  • Uitstrijkjes maken
  • Hechtingen verwijderen

De huisartsenpraktijk is er ook voor begeleiding en ondersteuning bij chronische aandoeningen en bepaalde zorgprogramma’s. Daarvoor kun je terecht bij de praktijkondersteuner. Voorbeelden van zorg waar de praktijkondersteuner biedt zijn:

Je huisarts kan op basis van je klachten bepaalde medicijnen voorschrijven. Die vallen niet onder de vergoeding huisarts, maar onder de medicijnen vergoeding. Ook de apothekerskosten staan los van je vergoeding bij de huisarts. Daar betaal je soms wel een eigen risico of eigen bijdrage voor. Hoeveel dat is hangt af van hoeveel eigen risico of eigen bijdrage je dat jaar al betaald hebt.  

Voor de behandelingen van sommige chronische aandoeningen maak je gebruik van ketenzorg. Dit is zorg waarbij verschillende zorgverleners samenwerken. Je huisarts is meestal de schakel tussen deze verschillende ketenpartners. Net als voor de huisarts betaal je voor ketenzorg geen eigen risico.

Vindt er een ongelukje plaats en weet je niet of de verwonding ernstig genoeg is voor de spoedeisende hulp in het ziekenhuis? Dan kun je altijd eerst je huisarts bellen, tenzij je in de avond of het weekend direct hulp nodig hebt. In dat geval kun je contact opnemen met de huisartsenpost bij jou in de buurt. Ook daarvoor betaal je geen eigen risico. Ga je voor de spoedeisende hulp naar het ziekenhuis, dan betaal je dit wel.