Inschrijven huisarts
Je inschrijven bij een huisarts doe je persoonlijk. Hiervoor zoek je eerst een huisarts in de buurt. Als er plek is kun je er meestal gewoon terecht. Het niet verplicht om je in te schrijven bij een huisarts, maar het helpt wel om snel zorg te krijgen en je gezondheid goed in de gaten te houden.
Inschrijven bij een huisarts
Er kunnen meerdere redenen zijn om je in te schrijven bij een (nieuwe) huisarts. Bijvoorbeeld omdat je nog geen huisarts hebt, vanwege een verhuizing of omdat je wilt wisselen van huisarts. Je informeert altijd eerst bij de nieuwe huisarts of die je als patiënt kan nemen. Daarna kun je je officieel inschrijven.
Als een nieuwe huisarts je aanneemt als patiënt, moet je je uitschrijven bij je bestaande huisarts en een aanmeldingsformulier voor de nieuwe huisarts volledig invullen. Daarvoor heb je de volgende gegevens nodig:
- Naam-, woonplaats- en adresgegevens
- Zorgverzekering en inschrijfnummer
- Legitimatiebewijs en documentnummer
- Burgerservicenummer (BSN)
- Gegevens vorige huisarts
Meestal moet je dit aanmeldingsformulier persoonlijk indienen en je legitimeren. Ook geef je op het formulier toestemming om je patiëntendossier over te dragen aan de nieuwe huisarts.
Vaak sta je als gezin ingeschreven bij een huisarts, maar dit is niet verplicht. Gezinsleden mogen afzonderlijk bij verschillende huisartsen ingeschreven staan. Tot 12 jaar kun je je kind zelf inschrijven bij de huisarts. Vanaf 12 jaar moet je kind toestemming geven en vanaf 16 jaar mag die het zelf doen.
Heeft er gezinsuitbreiding plaatsgevonden? Dan krijgt je huisarts na de bevalling waarschijnlijk bericht van de verloskundige of gynaecoloog. Maar het is ook verstandig om je kindje aan te melden bij de huisarts. Zodra je baby een zorgverzekering heeft kun je de inschrijving officieel maken.
Verplicht inschrijven bij een huisarts
In Nederland mag je zelf bepalen of je je wilt inschrijven bij een huisarts. Sta je niet ingeschreven? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
Je kunt meestal alleen een afspraak maken als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg. De doktersassistent bepaalt of dat het geval is. Bij spoed of urgentie mag een huisarts je niet weigeren.
Kun je zonder inschrijving bij een huisarts terecht? Dan rekent die een passantentarief. Dat moet je meestal eerst zelf betalen en kun je later declareren bij je zorgverzekering.
Ook de toegang tot de huisartsenpost is minder makkelijk zonder inschrijving bij een huisarts. Bij spoed moet je dan naar de eerste hulp in het ziekenhuis, waarvoor je eigen risico betaalt.
Een ander voordeel aan het inschrijven bij een huisarts is dat die je medisch dossier bijhoudt. Daardoor zijn zorgverleners op de hoogte van je gezondheid, geschiedenis en allergieën.
Huisarts in de buurt inschrijven
Een belangrijke voorwaarde voor een huisarts, is dat die bij je in de buurt zit. Daardoor kun je er gemakkelijk naartoe als het nodig is. Maar als je zelf niet naar de huisarts kunt, kan die ook sneller bij jou thuis langskomen. Als je te ver weg woont bij de huisarts waar je je in wilt schrijven mag die je weigeren. In principe moet de huisarts bij een acute situatie binnen 15 minuten bij je kunnen zijn. De huisarts kan je ook weigeren als er geen plek is in de praktijk.
Huisarts afspraak zonder inschrijving
Sta je niet ingeschreven bij een huisartsenpraktijk? Of verblijf je (tijdelijk) ergens anders op te grote afstand van je eigen huisarts? Dan kun je alleen een huisarts afspraak maken als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg. De doktersassistente van de huisartsenpraktijk in de buurt bepaalt of dat het geval is. Bij spoed of urgentie mag de huisarts een afspraak niet weigeren.