Ga naar inhoud

Vergoeding bevalling

Je krijgt een bevalling vergoeding vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Voor de kosten van een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum betaal je wel een eigen bijdrage. Maar alleen als daar geen medische reden voor is.

Bevalling vergoeding uit de basisverzekering

Je verloskundige bij een bevalling thuis, in het ziekenhuis of geboortecentrum wordt altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische reden? Dan krijg je een maximum bedrag per dag vergoed voor de verloskamer. Als de kosten van de bevalling in het ziekenhuis hoger zijn, betaal je de rest van de rekening zelf.

Bij een thuisbevalling heb je naast verloskundige zorg hulpmiddelen nodig. Een groot deel daarvan zit in het kraampakket, maar bijvoorbeeld een ondersteek (po) of ruggensteun niet. De meeste hulpmiddelen voor je bevalling en kraamweek krijg je kosteloos in bruikleen. Het kraampakket krijg je soms gratis via je (aanvullende) zorgverzekering.

Een bevalling in het ziekenhuis krijg je volledig vergoed als daar een medische reden voor is. Kies je er zelf voor om in een ziekenhuis, geboortecentrum of geboortehotel te bevallen? Dan krijg je dit tot een maximum bedrag vergoed, tenzij de bevalling alsnog medisch wordt omdat je bijvoorbeeld voor een ruggenprik of keizersnee naar de operatiekamer moet.

Ook de kraamzorg die je na de bevalling nodig hebt krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Verspreid over 10 dagen is dat minimaal 24 en maximaal 80 uur (in bijzondere omstandigheden). Hiervoor betaal je wel een eigen bijdrage, tenzij je langer in het ziekenhuis moet blijven en daar kraamzorg krijgt. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt hangt af van hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt.

Als je bevalling in het ziekenhuis medisch noodzakelijk is, krijg je die altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als het ziekenhuis geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Een bevalling wordt gezien als ‘spoedeisende hulp’ en dat wordt in elk ziekenhuis in Nederland vergoed. Als je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt, krijg je meestal een deel van de rekening vergoed tot een maximum bedrag. In de zorgzoeker van je zorgverzekeraar vind je gecontracteerde geboortecentra.

Bevalling vergoeding aanvullende verzekering

Vanuit veel aanvullende verzekeringen kun je de kosten boven de maximale vergoeding uit de basisverzekering vergoed krijgen. Dat geldt voor de bevalling in het ziekenhuis zonder medische reden én de eigen bijdrage die je betaalt voor kraamzorg. Soms kun je vanuit de aanvullende verzekering ook gebruik maken van bijvoorbeeld een zwangerschapscursus.