Ga naar inhoud

Zorgverleners binnen huisartsenpraktijk

Aan een huisartsenpraktijk is altijd minstens één huisarts verbonden. Maar er kunnen meerdere huisartsen en andere zorgverleners aan een huisartsenpraktijk verbonden zijn. Denk daarbij aan praktijkondersteuners en natuurlijk doktersassistenten. Ook is er vaak een apotheek aangesloten bij de huisartsenpraktijk, zodat je op dezelfde plek je medicatie af kunt halen.

Samenstelling van huisartsenpraktijk

Een huisartsenpraktijk is een soort zorgcentrum waar meerdere zorgverleners werkzaam kunnen zijn. Er is minimaal één huisarts aangesloten, maar er kan ook sprake zijn van een uitgebreid zorgaanbod. Elke zorgverlener heeft een specifieke rol, waar je op verschillende momenten mee in aanraking komt. Als je specialistische zorg nodig hebt wordt je vanuit de huisartsenpraktijk doorverwezen.

De huisarts is je eerste aanspreekpunt in de zorg. Bij gezondheidsklachten of -vragen kun je contact opnemen en word je geadviseerd, behandeld of doorverwezen naar een specialist. Ook kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Als je met meerdere zorgverleners werkt aan je gezondheid, bijvoorbeeld vanwege een chronische aandoening, coördineert je huisarts deze zorg.

Als je contact opneemt met de huisartsenpraktijk krijg je de doktersassistent aan de lijn. Die beoordeelt (in overleg met de huisarts) of je langs moet komen op de praktijk. Als dat niet nodig is, geeft de doktersassistent advies over hoe je het beste om kunt gaan met je gezondheidsklachten. De doktersassistent kan de huisarts ook assisteren bij kleine ingrepen en onderzoeken.

De praktijkondersteuner huisarts (POH) in een huisartsenpraktijk biedt extra zorg aanvullend op de huisartsenzorg. Dat kan geestelijke of lichamelijke zorg zijn. Denk daarbij aan begeleiding bij chronische aandoeningen zoals diabetes. Of als je niet lekker in je vel zit en dat eens wilt bespreken. De huisarts kan je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner, maar blijft zelf eindverantwoordelijke.

Ook een physician assistant (PA) en verpleegkundige specialist (VS) ondersteunen de huisarts. Ze hebben een eigen spreekuur, bespreken je klachten, stellen een behandelplan op en kunnen medicijnen voorschrijven. De huisarts kan je doorverwijzen naar een PA of VS binnen de huisartsenpraktijk als behandeling door een specialist in bijvoorbeeld het ziekenhuis niet nodig is.

Apotheek bij huisartsenpraktijk

Bij een huisartsenpraktijk zit vaak een apotheek aangesloten. Na een afspraak met de huisarts kun je daardoor vaak op dezelfde locatie direct je voorgeschreven medicatie afhalen. Door de samenwerking tussen de huisarts en apotheek kun je vaak ook zelf een herhaalrecept bestellen. Er zijn ook apotheekhoudende huisartsen die zelf medicijnen uitgeven omdat er geen apotheek in de buurt is.