Uitschrijven huisarts
Je uitschrijven bij je huisarts kan meerdere redenen hebben. Ga je verhuizen en zoek je een nieuwe huisarts in de buurt? Vraag dan eerst of je je in kunt schrijven, zodat je oude huisarts weet waar je patiëntendossier naartoe moet. Als je ontevreden bent over je bestaande huisarts kun je misschien eerst andere actie ondernemen voordat je je uitschrijft.
Uitschrijven huisarts bij verhuizing
Het is praktisch om je huisarts in de buurt te hebben van waar je woont. Daarom is het begrijpelijk dat je je uit wilt schrijven bij je huisarts in je oude buurt of woonplaats. Doe dit pas zodra je zeker weet bij welke huisarts je je kunt inschrijven. Bij het uitschrijven laat je je huisarts namelijk weten waar je patiëntendossier naar opgestuurd mag worden.
Uitschrijven bij huisarts uit onvrede
Ben je niet tevreden over je huisarts en wil je je daarom uitschrijven? Dan is het belangrijk om dit eerst met je huisarts te overleggen. Huisartsen die in dezelfde buurt zitten, nemen namelijk niet zomaar patiënten van elkaar over. Als je er met de huisarts niet uit komt, kan die je misschien toch overdragen aan een huisarts in de buurt.
Twijfel je aan een diagnose, behandeling of advies van je huisarts? Dan hoef je je misschien niet direct uit te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld ook een second opinion aanvragen bij je huisarts. Die is namelijk verplicht om daar aan mee te werken, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen. Bij een second opinion beoordeelt een andere (huis)arts je klachten opnieuw.
Bij Univé kun je ook gebruik maken van zorgbemiddeling. Dat doen we met de Persoonlijke Zorggids. Onze zorgadviseurs staan klaar om je te ondersteunen in de zorgwereld. Ook als je er met je huisarts niet uitkomt en je andere mogelijkheden wilt bespreken. Met zorgbemiddeling kunnen we bijvoorbeeld kijken of je ergens anders terecht kunt of dat wachtlijstbemiddeling uitkomst kan bieden.
Patiëntendossier na uitschrijven huisarts
Bij het uitschrijven bij je huisarts, kun je vaak aangeven welke huisarts je patiëntendossier voortaan gaat bijhouden. Heb je (nog) geen nieuwe huisarts? Of ga je (voor onbepaalde tijd) naar het buitenland? Dan kun je gebruik maken van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Vanwege de bewaarplicht bewaart je oude huisarts dan je patiëntendossier.