Ga naar inhoud

Huurder betaalt niet, wat nu?

Je bent ondernemer en verhuurt een woning of woonruimte. Helaas betaalt je huurder de huur steeds te laat of zelfs helemaal niet. Dan kun jij als verhuurder in de financiële problemen komen. Hier lees je wat je kunt doen als de huurder de huur niet wil of kan betalen.

Wat kan ik doen als de huurder niet betaalt?

Een huurder is wettelijk verplicht om de huur op tijd te betalen. Als die al 1 dag te laat betaalt, is er volgens de wet gelijk sprake van een huurachterstand. Dan is het belangrijk om als verhuurder snel actie te ondernemen. Anders loopt de huurachterstand namelijk alleen maar verder op. Dat maakt het lastiger voor de huurder om de huurschuld te betalen én voor jou om je geld te krijgen.

Wat je kunt doen:

Huurder betaalt niet op tijd

Het kan ook zijn dat de huurder vaak of altijd te laat betaald. Of dat de huurder steeds maar een deel van de huur overmaakt, waardoor jij telkens achter je geld aan moet zitten.

De huurder komt hiermee de wet én de afspraken in het huurcontract niet na. Er zijn een paar dingen die je in deze situatie kunt doen:

  • Boete geven: staat er een boeteclausule in de huurovereenkomst? Dan kun je de huurder een boete geven als die de huur niet op tijd of niet volledig betaalt.
  • Huurcontract ontbinden: als de huur lange tijd of meerdere keren te laat betaald is, kun je de rechter vragen om de huurovereenkomst te ontbinden door wanbetaling. Ook als de huurder op dat moment geen huurachterstand meer heeft.

Huurder uitzetten bij wanbetaling

Als een huurder niet betaalt, dan heet dit ook wel wanbetaling. Er zijn 2 situaties waardoor vaak wanbetaling ontstaat:

  • Je hebt als verhuurder een meningsverschil met de huurder. Bijvoorbeeld omdat de huurder het oneens is met de huurverhoging of vindt dat jij als verhuurder het achterstallig onderhoud in de huurwoning moet herstellen.
  • De huurder heeft persoonlijke problemen, zoals een scheiding of ontslag, waardoor die de huur niet meer kan betalen.

Ontbinding van huurovereenkomst voor uitzetting

De rechter kan besluiten om de huurovereenkomst te beëindigen. De huurder heeft dan geen recht meer om in de huurwoning te blijven. Bij een huurachterstand van minimaal 3 maanden kun je de rechter vragen om de huurovereenkomst te ontbinden.

Bij een ontbinding van het huurcontract moet de huurder de huurwoning uit. Werkt de huurder hier niet aan mee, dan kunnen de politie en een deurwaarder de huurder uitzetten en de woning ontruimen.

Juridisch advies of rechtshulp nodig?

Het is vervelend als je huurder niet wil of kan betalen. Heb je een meningsverschil met je huurder en komen jullie er zelf niet uit? Of wil je een goede sommatiebrief laten opstellen door een jurist?

Dan kun je via je zakelijke rechtsbijstandverzekering mogelijk rechtshulp aanvragen. Kijk daarvoor eerst in de polisvoorwaarden op wat voor soort rechtshulp je kunt rekenen in jouw situatie. De juristen van Univé Rechtshulp helpen je vervolgens graag verder.

Verzeker je direct van rechtshulp