Ga naar inhoud

Arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

Verzeker jezelf van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Bereken je premie binnen 1 minuut.

Bereken je premie

Arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

Verzeker jezelf van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Bereken je premie binnen 1 minuut.

Bereken je premie

Tot 90% van je inkomen verzekerd

60% premiekorting over de eerste 5 jaar

Hulp bij preventie en re-integratie

Arbeidsongeschikt? Wie zorgt er voor jouw inkomen?

Als ondernemer loop je inkomen mis als je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Onze arbeids­ongeschikt­heids­verzekering (AOV) geeft jou zekerheid met een maandelijkse uitkering én we helpen je zo snel mogelijk weer aan het werk. Kies zelf hoe lang je verzekerd wilt zijn: 2 jaar, 5 jaar of tot jouw AOW-leeftijd.

2 jaar verzekerd

  • Snel weer aan de slag bij een tijdelijke tegenslag
  • De laagste premie: vanaf € 4,- per maand
  • Pas jouw dekking binnen 3 jaar eenvoudig aan
  • Voor starters: lage vaste lasten bij jouw eerste stappen

Bereken je premie

Maak een afspraak

5 jaar verzekerd

  • Geef jezelf de tijd om te herstellen
  • Voordelige premie én jouw inkomen voor 5 jaar gedekt
  • Carrièreswitch? Tijd voor heroriëntatie op de arbeidsmarkt
  • De perfecte balans: zekerheid op middellange termijn

Bereken je premie

Maak een afspraak

Tot jouw AOW-leeftijd verzekerd

  • Van nu tot jouw AOW-leeftijd: wij zorgen voor je inkomen
  • Altijd gedekt, wat er ook gebeurt
  • Met vertrouwen investeren zonder financële zorgen
  • Maximaal beschermd, maximale prestaties

Bereken je premie

Maak een afspraak

Heb je een AOV nodig? Doe de check.

Ben je je aan het oriënteren op een AOV verzekering, maar weet je niet zeker of je deze nodig hebt? Doe dan de AOV check. Zo weet je direct hoeveel en welke risico’s je loopt met jouw beroep en of een arbeidsongeschikt­heidsverzekering afsluiten verstandig is.

Is je werk 'licht fysiek' of 'zwaar fysiek'?

AOV afsluiten

Wil je de mogelijkheden voor het verzekeren van je inkomen met een adviseur bespreken? Of zelf gelijk online een AOV afsluiten? Zet vandaag nog een eerste stap:

Mogelijk heb jij als ondernemer al aardig wat kennis van en ervaring met financiële producten. Heb je je al voldoende georiënteerd, weet je wat je wilt en ben je zover dat je een AOV wilt aanvragen? 

Je kunt er dan voor kiezen om dat zelf online te doen, zonder adviseur. Je betaalt dan niet voor het advies en volledige ontzorging van een adviseur.

Let wel op: een AOV moet naadloos aansluiten op jouw situatie en wensen. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het zelf online afsluiten alleen aan te raden als je al ervaring hebt met een AOV, je je goed hebt ingelezen én een goed beeld hebt van de voorwaarden en dekking.

Ontdek meer

Ga voor volledige ontzorging. Van intake, inventarisatie en advies, tot het afsluiten van de AOV, ondersteuning én nazorg. Onze adviseur onderzoekt graag samen met jou de mogelijkheden. Wat jouw behoeften zijn, wat je wel en niet nodig hebt, en welke AOV met welke dekking het best bij jou past. 

Zo betaal je nooit teveel premie. Ontdek hoe zo'n adviestraject in z'n werk gaat en wat onze adviseurs nog jaren voor je kunnen betekenen. 

Vertel me meer

Bespreek je risico's en opties met een inkomensspecialist. Tijdens het inzichtgesprek kun je al je vragen en bedenkingen rondom arbeidsongeschiktheid en de AOV doornemen.

Dat is vrijblijvend en kosteloos, en kan gewoon via een telefoongesprek of videobellen. Zo ontdek je hoe een AOV voor jou zou kunnen werken.

Meer inzicht

Dit kun je verwachten van onze AOV

Dit zit er in de Univé AOV

  • Maandelijkse uitkering bij ziekte of een ongeval
  • Maandelijkse uitkering bij zwangerschap of zorgverlof
  • Persoonlijke hulp bij re-integratie
  • Advies over bedrijfsvoering en gezondheid
  • AOV preventiedesk: om arbeidsongeschiktheid te voorkomen
  • Elk jaar een gratis preventiedienst om gezond te kunnen blijven ondernemen

Wij keren niet uit als

  • je door (eigen) opzet niet meer kan werken
  • je fraude pleegt
  • je je verplichtingen niet nakomt
  • je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent

Bekijk de voorwaarden en verzekeringskaart voor een volledig overzicht.

Daarom onze arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met de AOV op maat van Univé geef je je eigen toekomst vorm. Het is namelijk meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.

Jij wil gezond kunnen ondernemen. Daarom bieden wij drie diensten aan die je helpen bij het voorkomen en beperken van jouw arbeidsongeschiktheid.

Meer weten over deze diensten?

Ontdek al onze preventiediensten

Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kun je experts om advies vragen over jouw bedrijfsvoering en gezondheid.

Op deze manier kun je - ook bij ziekte en na een ongeval - de toekomst van je onderneming vorm blijven geven. Dát is onze arbeidsongeschiktheids­verzekering op maat.

Beluister onze informatieve podcast

Stel: je wordt arbeidsongeschikt. Welke mogelijkheden heb je dan om het verlies in inkomen op te vangen?

Ervaringen van mede-ondernemers

Van het voorkomen van arbeidsongeschikt raken tot succesvolle re-integratie: de AOV van Univé is meer dan een uitkering om inkomensverlies op te vangen. Lees hier de verhalen van onze tevreden klanten.

AOV aangevraagd. En dan?

Als je een AOV hebt aangevraagd, beoordelen wij deze. De beoordeling bestaat uit twee delen: een technische en een medische beoordeling. 

Meer lezen

Veelgestelde vragen

Lees hier de meest gestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht. Maar dit gaat wel veranderen. De verplichte AOV gaat naar verwachting in 2030 in en wordt uitgevoerd door het UWV. Het voordeel van een ‘vrijwillige’ AOV van Univé? U bepaalt zelf de dekking en de hoogte van de premie en uitkering. Meer over de geboden overgangsregelingen leest u hier.

Ontdek meer voordelen en nadelen van de verplichte AOV én hoe deze zich verhouden tot een zelfsamengestelde AOV in de Vergelijking: de verplichte AOV vs. een AOV via Univé.

Als u zich bij ons ziek meldt, onderzoekt onze medisch adviseur uw situatie om te bepalen voor welk percentage u uw werk niet meer kunt doen. Dit gebeurt eventueel in samenspraak met externe, onafhankelijke medisch deskundigen. De hoogte van het vastgestelde percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. Bekijk de tabel met ziekte- en bijbehorende uitkeringspercentages in de polisvoorwaarden (PDF) of lees meer over de AOV uitkering.

U kunt de verzekering afsluiten vanaf 18 jaar en afhankelijk van uw beroep tot en met de leeftijd van 60 jaar, 62 jaar of de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt echter ook kiezen voor een lagere eindleeftijd: totdat u de leeftijd bereikt van 55, 60, 62 of 65 jaar.

Voor een aantal beroepen kan een lagere leeftijdsgrens bij afsluiten van de verzekering gelden. Dat geldt met name voor fysiek zware beroepen.

Om de juiste hoogte van uw premie te bepalen is het belangrijk dat we eventuele gezondheidsrisico's goed in kunnen schatten. Informatie over uw gezondheid en leefstijl is daarbij van groot belang. De gezondheidsverklaring geeft inzicht in deze informatie. Ontdek meer over het hoe & wat van de gezondheidsverklaring en bekijk daar de video.

U vult een digitale gezondheidsverklaring in op een beveiligde webpagina. Als uw antwoorden daar aanleiding voor geven, neemt ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, contact met u op om een vollediger beeld van uw gezondheid te krijgen. Lees meer over de gezondheidsverklaring of ga naar verzekeraars.nl.

Ziekte of gezondheidsklachten die u nu heeft of in het verleden heeft gehad, moet u altijd melden bij het invullen van de digitale gezondheidsverklaring. ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, beoordeelt of dit invloed heeft op uw verzekering. Lees meer over de gezondheidsverklaring of ga naar verzekeraars.nl. Als uw aanvraag om medische redenen wordt afgewezen, kunt u in het uiterste geval nog kiezen voor de Vangnetverzekering.

U ontvangt arbeidsongeschiktheidsuitkering als u uw werk voor minimaal 25% niet meer kunt doen. Dat is de zogeheten uitkeringsdrempel. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het vastgestelde arbeidsongeschiktheids-percentage.

U ontvangt de uitkering vanaf het moment dat de eigenrisicoperiode is afgelopen.

Op de uitkering houden wij de loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet in. De AOV-uitkering stopt als u weer beter bent of minder dan 25% arbeidsongeschikt bent.

De premie die u betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is grotendeels fiscaal aftrekbaar. Bij de aangifte inkomstenbelasting kunt de premie grotendeels aftrekken onder de noemer "Uitgave voor inkomensvoorzieningen". Daarom noemen we de premie die u betaalt een brutopremie.

Let op: raakt u arbeidsongeschikt, dan moet u over deze uitkering ook inkomstenbelasting betalen.

Op uw bruto-uitkering houden wij loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet in. Het bedrag dat u aan uitkering op uw rekening ontvangt, is daardoor netto.

De premie die u betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is grotendeels aftrekbaar. Bij de aangifte inkomstenbelasting kunt u de premie grotendeels aftrekken onder de noemer "Uitgaven voor inkomensvoorzieningen". We noemen de premie die u voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt daarom een brutopremie.

Alle veelgestelde vragen

Klantenservice Zakelijk

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.00 uur

Arbeidsongeschiktheid melden

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.00 uur

E-mail

Cyberhulp voor ondernemers

Cybercriminaliteit is een groot risico voor je onderneming. Jaarlijks krijgt maar liefst 40% van de bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen uitgebreid met standaard Cyberhulp. Lees hoe Univé jou helpt door het cyberrisico te verkleinen.

Leer veiliger online ondernemen met Cyber Fit Service. Dit online programma traint je in het herkennen van verschillende soorten cybercrime. Cyber Fit Service is gratis voor alle zakelijke Univé-klanten. Aanmelden kan tot 1 januari 2025.

Doe ook mee

Vermoed je dat je slachtoffer bent van cybercrime? Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk contact zoekt met de cyberhelpdesk. Dan kunnen we eventuele schade voorkomen of zoveel mogelijk beperken. Ons uitgebreide team van experts staat je dag en nacht geheel kosteloos bij in het geval van cybercriminaliteit.

Meer over de Cyberhulp voor ondernemers

Cybercriminaliteit kan niet altijd volledig worden voorkomen of hersteld. Met onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en uitgebreide roerende zakenverzekering ben je tot € 10.000 per jaar verzekerd voor schade door cybercriminaliteit.

Meer over de vergoeding

Voorwaarden en documenten AOV

Meer informatie over onze arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bekijk de verzekeringskaart of download de voorwaarden en de handige brochures.

Heb je al een AOV bij Univé? Log dan in op Mijn Univé en bekijk jouw voorwaarden en polis.

Verzekeringskaart AOV

Wat is wel en niet verzekerd met de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bekijk de Verzekeringskaart

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Niels van den Berg, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Gerrit van der Goot.

Jouw voorkeuren

Univé verzamelt persoonlijke gegevens wanneer je unive.nl bezoekt. Dat doen we met cookies. We gebruiken je gegevens om unive.nl goed te laten werken en te verbeteren. Ook kunnen we met cookies unive.nl relevanter maken voor jou. Geef hieronder aan welke cookies wij van jou mogen verzamelen. Of accepteer alle cookies.

{{category}} {{description}} {{status}}
MarketingMarketingcookies verzamelen gegevens over jouw locatie, voorkeuren en interesses. Die gebruiken we om jou buiten unive.nl informatie te laten zien die bij je past. Bijvoorbeeld via e-mail en advertenties op social media. Zoals Facebook, Pinterest, LinkedIn en Google.
PersonalisatiePersonalisatiecookies brengen jouw surfgedrag op unive.nl in kaart. Hiermee maken we unive.nl persoonlijker voor jou.
YouTubeCookies van YouTube zorgen ervoor dat je video’s kunt kijken op unive.nl.