Modelovereenkomst voor zzp'ers
Ben je ondernemer en werk je als opdrachtnemer (zzp’er) of opdrachtgever? Dan kan het verstandig zijn om een modelovereenkomst te gebruiken. Onze juristen leggen uit wat dit precies is en hoe de overeenkomst werkt.
Lees verder of ga direct naar:
Wat is een modelovereenkomst?
Ga je als ondernemer werken met een andere ondernemer, dan ben je volgens de wet samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van je arbeidsrelatie. Dit betekent dat je samen moet bepalen hoe je de arbeidsrelatie invult. Dit kan op twee manieren: als dienstbetrekking (loondienst) of niet als dienstbetrekking (freelance). In de laatste situatie kan het verstandig zijn om een modelovereenkomst te gebruiken.
In de modelovereenkomst maak je vooraf afspraken over jouw arbeidsrelatie. Je spreekt namelijk af dat je op freelance basis gaat samenwerken. Ook maak je afspraken over andere belangrijke zaken. Zoals aansprakelijkheid, geheimhouding en concurrentie. Daardoor heb je meer duidelijkheid over je rechten en plichten.
Is een modelovereenkomst voor zzp’ers verplicht?
Een modelcontract is niet verplicht, maar kan wel meer zekerheid bieden bij een samenwerking op freelance basis.
Modelovereenkomst: wel of niet nodig?
Wil je weten of het in jouw situatie verstandig is om een modelovereenkomst te gebruiken? Dan kun je dit handige stappenplan van de Belastingdienst volgen. Door de vragen te doorlopen, kom je er snel achter of een modelovereenkomst nodig is. Als dat zo is, dan ontdek je ook gelijk volgens welke overeenkomst je het beste kunt werken. Er bestaan namelijk verschillende modelovereenkomsten die per branche zijn opgesteld.
Hoe weet ik dat er geen sprake is van loondienst?
Soms is het direct duidelijk dat het gaat om een freelance opdracht en dat je niet in loondienst gaat werken. Bijvoorbeeld omdat:
De opdrachtnemer de opdracht binnen een vaste korte termijn moet uitvoeren, zoals een paar weken of maanden.
De opdracht een duidelijke begindatum en einddatum heeft.
De opdracht eenmalig is.
Maar het kan ook zijn dat je twijfelt of er sprake is van loondienst. Er is sprake van loondienst onder deze drie voorwaarden:
De werkgever heeft gezag over de werknemer. Dit betekent dat de werkgever niet alleen de opdracht geeft, maar ook bepaalt hoe de werknemer deze moet uitvoeren.
De werknemer mag het werk niet door iemand anders laten doen.
De werkgever betaalt de werknemer loon als vergoeding voor de arbeid.
Modelovereenkomst voor zzp’ers en aansprakelijkheid
Samen met jouw opdrachtnemer of opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor het voorkomen van schijnzelfstandigheid (verkapt dienstverband). Er is sprake van schijnzelfstandigheid als de opdrachtgever gezag heeft over de opdrachtnemer, maar je op freelance basis samenwerkt.
Je kunt schijnzelfstandigheid voorkomen door te werken volgens de afspraken in de modelovereenkomst. Is er toch sprake van schijnzelfstandigheid, dan zijn zowel jij als jouw opdrachtgever of opdrachtnemer hier aansprakelijk voor. Ook als het verkapt dienstverband per ongeluk is ontstaan.
Blijkt na controle van de fiscus dat je als zzp’er schijnzelfstandig bent of dat jouw opdrachtnemer dat is? Bijvoorbeeld omdat je niet heeft gewerkt volgens de afspraken in de modelovereenkomst? Dan krijgen jij en je opdrachtnemer of opdrachtgever een mogelijke boete en naheffingen van de Belastingdienst. Vaak is dit een forse schadepost.
Hoe kies ik een passende modelovereenkomst?
Er bestaan verschillende modelovereenkomsten. Welke het beste bij je past, hangt onder andere af van jouw situatie en branche. De Belastingdienst kan je helpen bij het kiezen van de juiste modelovereenkomst.
Na het doorlopen van de stappen kun je de overeenkomst invullen en ondertekenen. Het is belangrijk dat je opdrachtgever of opdrachtnemer deze ook ondertekent en dat je je houdt aan de afspraken die erin staan.
Vereiste goedkeuring door de fiscus
Stel jezelf een modelovereenkomst op of laat je dit doen door een jurist? Dan moet je de overeenkomst eerst laten goedkeuren door de Belastingdienst. Pas daarna mag je de overeenkomst gebruiken. Modelovereenkomsten die je via de website van de Belastingdienst downloadt, zijn al goedgekeurd door de fiscus. Dit hoef je dus niet meer te laten doen.
Zzp’er en modelovereenkomst: rechtshulp nodig?
Gebruik je als zzp’er een modelovereenkomst, maar houdt de opdrachtgever zich niet aan de afspraken? Of heb je als opdrachtgever een conflict met jouw opdrachtnemer? Welk juridisch probleem je ook hebt: de ervaren juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder met advies.
Schakel juridische hulp in via je zakelijke rechtsbijstandverzekering. Ben je bij ons verzekerd voor rechtsbijstand? Dan kun je via de website van Univé Rechtshulp direct juridisch advies aanvragen.