Ga naar inhoud

Modelovereenkomst voor zzp'ers

Ga je als ondernemer samenwerken met een zzp’er? Dan is het slim jullie arbeidsrelatie duidelijk te regelen. Gaat de opdrachtnemer werken in loondienst (dienstbetrekking) of als freelancer (geen dienstbetrekking)? En welke werkafspraken gelden er?

Tot 6 september 2024 legde je dit vast in een modelovereenkomst zzp. Maar deze modelovereenkomsten houden op te bestaan. Lees hier wat dit voor jou als opdrachtgever betekent.

Wat is een modelovereenkomst zzp?

Een modelovereenkomst voor zzp gebruik(te) je als de zzp’er niet bij je in loondienst ging werken. Het is een soort arbeidscontract waarin je met de opdrachtnemer afspraken maakt over de arbeidsrelatie. Zo staat er in dat de samenwerking op freelancebasis is, maar ook andere belangrijke afspraken. Zoals aansprakelijkheid en een geheimhoudings- en concurrentiebeding.

Is een modelovereenkomst voor zzp’ers verplicht?

Een modelcontract is niet verplicht, maar is wel handig. Want het geeft voor jou en de zzp’er zekerheid bij een samenwerking op freelancebasis. Zo leg je onder andere vast wie verantwoordelijk is voor het betalen van belasting, zoals loonheffing. Dit hangt af van de arbeidsrelatie die jullie beginnen. Door op papier te hebben staan wie waarvoor verantwoordelijk is, heb je duidelijkheid over elkaars rechten en plichten.

Het voorkomen van schijnzelfstandigheid

De bedoeling van een modelovereenkomst was ook om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit betekent dat jullie op freelancebasis samenwerken, maar jij als opdrachtgever toch gezag hebt over de zzp’er. De zzp’er werkt dus eigenlijk niet helemaal zelfstandig, terwijl jullie dat wel hadden afgesproken in de modelovereenkomst. We noemen deze situatie ook wel een verkapt dienstverband.

Boetes en naheffingen

En dat is verboden volgens de wet. Doordat het een nieuwe regeling is, wordt 2025 een overgangsjaar. De Belastingdienst deelt dan geen boetes uit als de schijnzelfstandigheid per ongeluk is ontstaan. Wel is er kans op het met terugwerkende kracht moeten betalen van naheffingen, zoals sociale premies en loonbelastingen. Komt de Belastingdienst erachter dat er sprake is van bewuste schijnveiligheid? Dan krijgen je als werkgever niet alleen naheffingen, maar ook een fikse boete. 

Waarom houden modelovereenkomsten op te bestaan?

Hoewel jullie je arbeidsrelatie vastleggen in een modelovereenkomst voor zzp, kan in de praktijk een verkapt dienstverband nog steeds ontstaan. Daarom wordt het nut van een modelovereenkomst niet meer gezien.

De Belastingdienst controleert sinds 6 september 2024 dan ook geen nieuwe modelovereenkomsten meer die ondernemers opstellen. De voorbeeldovereenkomsten op hun website mag je nog wel inzetten. Maar zodra deze vervallen, kun je geen nieuwe meer gebruiken.

De Belastingdienst gaat in 2025 actief controleren op schijnzelfstandigheid. Zorg er dus voor dat jij en je opdrachtnemer je in de praktijk houden aan de werkafspraken. Zo verklein je het risico op een verkapt dienstverband en daarmee een hoge boete of naheffingen van de Belastingdienst.

Juridisch advies van Univé Rechtshulp

Heb je als opdrachtgever een meningsverschil over de werkafspraken met jouw opdrachtnemer? Of twijfel je of er sprake is van een verkapt dienstverband? Via je zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je de juristen van Univé Rechtshulp om juridisch advies vragen. Zij leggen je alles in heldere taal uit.

Soms kun je naast juridisch advies ook rechtshulp inschakelen. Kijk wel eerst in je polisvoorwaarden of je in jouw situatie bent verzekerd voor de rechtshulp die je zoekt. Univé Rechtshulp staat voor je klaar.

Verzeker je direct van rechtshulp