Verschil bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid
Bedrijfsaansprakelijkheid betekent dat een bedrijf verantwoordelijk is voor schade die door jou, je medewerkers of je product wordt veroorzaakt aan spullen van anderen. Het kan gaan om schade aan spullen en letselschade. Dat is schade aan andere personen. In het geval van letselschade kun je denken aan de situaties waarin iemand (voor een deel) blijvend invalide raakt. Of zelfs overlijdt.
Beroepsaansprakelijkheid betekent dat een bedrijf verantwoordelijk is voor schade door fouten in het werk of verkeerd advies. Hierbij gaat het vaak om financiële schade. Financiële schade wordt ook wel vermogensschade genoemd. Vermogensschade is schade die met geld te maken heeft.
De verschillen tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Er zijn drie grote verschillen tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat het om schade die ontstaat door ongelukken tijdens het werken. Jij of je werknemer veroorzaakt schade door bijvoorbeeld iets te laten vallen of ergens tegenaan te stoten.
- Bijvoorbeeld: je bent timmerman en hangt een aantal kastjes op bij een klant. Tijdens je werk stoot je per ongeluk een dure tv om. Hiervoor kan de klant jou aansprakelijk stellen.
Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat het om schade die ontstaat door een beroepsfout. Een beroepsfout is een fout die met het beroep zelf te maken heeft.
- Bijvoorbeeld: je verkoopt een computerprogramma waarmee bedrijven hun inkoop en verkoop kunnen regelen. Helaas blijkt dat je het programma niet goed hebt geïnstalleerd bij een klant. Hierdoor kunnen er tijdelijk geen in- en verkopen gedaan worden en verliest je klant veel geld.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je voor materiële schade of letsel. Materiële schade is schade aan spullen, zoals een vaas, TV of meubelstuk. Letsel is schade aan mensen of dieren, zoals een verwonding, botbreuk of ziekte.
- Bijvoorbeeld: In een restaurant laat de ober een dienblad vol rode wijn vallen over een klant. Hierdoor worden de kleren, tas en inhoud van de tas helemaal vies en nat. De laptop in de tas gaat ook kapot door de wijn.
Beroepsaansprakelijkheid gaat meestal om financiële schade. Dit wordt ook wel vermogensschade genoemd.
- Bijvoorbeeld: als websitebouwer is jou gevraagd om een aantal pagina’s aan te passen op de webshop van een klant. Helaas gaat hier iets mis, waardoor de webshop drie dagen offline is. Dit zorgt ervoor dat de klant geen producten kan verkopen en hierdoor inkomsten misloopt.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor elk beroep verstandig. Een ongeluk is zo gebeurd. Of je nou bakker, communicatieadviseur of gastouder bent, er kan altijd iets gebeuren waardoor je schade veroorzaakt aan een ander.
- Bijvoorbeeld: bij het ophangen van kleren in de kledingwinkel, valt de ladder om. Deze valt bovenop een vrouw die aan het winkelen was, waardoor zij valt en haar been breekt.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral voor beroepen waarbij advies wordt gegeven of veel berekeningen worden gedaan. Denk hierbij aan een administratiekantoor, financiële adviseurs en boekhouders.
Voor sommige beroepen is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht. Andere beroepen kunnen soms wel en soms niet een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Bij Univé kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je een van deze beroepen hebt:
Softwareontwikkelaar, -producent, -uitgever of -consultant
Organisatieadviseur
Interim manager
PR-adviseur
Communicatieadviseur
(online) Marketingadviseur
Arbeidsbemiddelaar
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Als je een bedrijf hebt, is het altijd slim om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om hierbij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze sluit je als aanvullende dekking af bij je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.