Je bedrijf is aansprakelijk gesteld. En nu?
Als er door een medewerker of product van je bedrijf schade ontstaat aan anderen, kan je bedrijf aansprakelijk gesteld worden. Dit betekent dat de ander zegt dat jij verantwoordelijk bent voor de schade. Als dat klopt, moet je een schadevergoeding betalen. Maar welke stappen moet je nemen als je aansprakelijk wordt gesteld?
Wat moet je doen als je aansprakelijk wordt gesteld?
Als je als bedrijf aansprakelijk wordt gesteld, is het belangrijk dat je snel en juist reageert. Volg de volgende stappen om schade te melden:
- 1
Als jij of een medewerker aansprakelijk wordt gesteld voor schade, dan is het belangrijk om te weten om wat voor soort schade het gaat. Schade door cybercrime behandelen we namelijk anders dan schade aan spullen of personen.
- 2
Het is belangrijk dat je schade zo snel mogelijk bij ons meldt. Is het nog maar net gebeurd en is er nog geen schade vastgesteld? Of ben je nog niet aansprakelijk gesteld? Ook dan is het belangrijk om de schade direct door te geven. Wij houden de datum van de melding namelijk aan als schadedatum.
- 3
Meld schade aan spullen gemakkelijk en snel via Mijn Univé Zakelijk. Dit is binnen 10 minuten geregeld. We vragen je om de volgende gegevens:
Wanneer is de schade ontstaan?
Hoe en door wie is de schade ontstaan?
Bij wie is er schade ontstaan?
Wat is de schade?
Wat is het schadebedrag (of een schatting)?
- 4
Is er een medewerker of klant ziek geworden of gewond geraakt door jouw werkzaamheden? Geef de volgende gegevens door via je Mijn Univé Zakelijk-account:
Wanneer zijn de verwondingen of ziekte ontstaan?
Hoe en door wie is de schade ontstaan?
Welke verwondingen of ziekte zijn er?
Voor welke kosten word je aansprakelijk gesteld (of een schatting)?
- 5
Ben je slachtoffer van cybercriminaliteit en stelt iemand jou aansprakelijk voor de schade die daaruit ontstaat? Bel dan Univé Cyberhulp: 0592 742 222. Univé Cyberhulp staat 24/7 voor je klaar voor advies en hulp bij schade.
Meer weten? Bekijk de pagina over de dekking Cyberaansprakelijkheid.
- 6
Met de door jou aangeleverde informatie bepalen we of je echt aansprakelijk bent en je de schade moet betalen. Ook bekijken we of we de kosten vergoeden. Het kan zijn dat we contact met je opnemen voor extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan contracten, foto's, getuigenverhalen of ander bewijs.
- 7
Heb je alle informatie verzameld en doorgegeven? We houden je op de hoogte van de voortgang en eventuele verdere stappen. Als alle informatie beoordeeld is, krijg je de beslissing. Daarin staat of je aansprakelijk bent, of je de schadeclaim moet betalen en of (een deel van) de schade wordt vergoed.
Verzeker jezelf tegen jouw bedrijfsrisico's
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd bij schade die je veroorzaakt aan een ander of andermans spullen. Afhankelijk van je beroep en werkzaamheden kun je je AVB uitbreiden met aanvullende dekkingen. Hiermee ben je ook verzekerd tegen specifiekere schades die jouw beroep met zich meebrengt.
Beroepsaansprakelijkheid: verzekert financiële schade (vermogensschade) die ontstaat door een beroepsfout of werk dat je juist niet deed, maar wel had moeten doen.
Construction All Risk: schade die op de bouwplaats ontstaat, verzeker je met de aanvullende CAR-dekking.
Bestuurdersaansprakelijkheid: geschikt voor verenigingen en VvE's. Beschermt jouw en privévermogen en dat van je medebestuurders.
Werknemersschade: niet alle ongevallen van jouw medewerkers zijn verzekerd met een AVB. Deze dekking biedt een financieel vangnet voor als jij niet aansprakelijk bent en de schade ook niet vergoed wordt door een andere partij of verzekering.
Gehuurde en geleende spullen: schade aan spullen die je huurt of leent, zijn hiermee goed verzekerd.
Eigendommen van klanten: aan te raden als je spullen van klanten bewaart, bewerkt of behandelt.