Ga naar inhoud

Dekking bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: wat is verzekerd?

Onder de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt schade die jij, je medewerker of je product veroorzaakt. De schade zit vaak in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • een deur die je per ongeluk beschadigt bij een klant thuis 

  • een voorbijganger die struikelt over het snoer van jouw gereedschap 

  • een defect product dat brand veroorzaakt bij een klant  

Ongelukken gebeuren, hoe klein of groot je bedrijf ook is. Daarom is het goed om te weten wat er precies verzekerd is met de Univé Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering 

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je dus verzekerd bij schadeclaims van anderen. Bekijjk wat hier wel en niet onder valt.

Wel verzekerd

Als jij of je medewerker tijdens het werk schade veroorzaakt aan de spullen van anderen, valt dit onder de dekking van de AVB. Dit geldt ook voor letselschade. Letselschade is schade aan een persoon, zoals een verwonding of ziekte. 

Bijvoorbeeld: je medewerker stoot per ongeluk tegen een schilderij bij een klant thuis. Of een voorbijganger struikelt over het snoer van jouw boormachine en breekt een enkel. 

Lees meer over algemene aansprakelijkheid

Letsel bij klanten of schade aan spullen van klanten door een product dat jij hebt verkocht, valt ook onder de dekking. 

Bijvoorbeeld: een elektrisch apparaat dat jij verkocht hebt, zorgt voor kortsluiting en veroorzaakt brandschade in het huis van een klant. 

Lees meer over productaansprakelijkheid 

Als een medewerker gewond raakt tijdens het werk, valt dit onder de dekking van de AVB. De schade is dus verzekerd. 

Bijvoorbeeld: een van je medewerkers valt van een trap in het magazijn en breekt zijn been. Het revalidatieproces duurt maanden. 

Lees meer over werkgeversaansprakelijkheid 

Soms kan jouw werk schade aan het milieu veroorzaken. Als het om een plotselinge milieuverontreiniging gaat die schade aan personen veroorzaakt, dan is dat verzekerd. Schade aan spullen is alleen verzekerd bij luchtverontreiniging. 

Bijvoorbeeld: door een lekkage in een pijpleiding komt er een chemische stof vrij. Dit veroorzaakt brandwonden bij voorbijgangers.  

Lees meer over milieuaansprakelijkheid 

Bij een schadeclaim moet je soms kosten maken. Bijvoorbeeld om je onschuld te bewijzen in de rechtszaal. Deze kosten zijn ook verzekerd met de AVB. Dit geldt ook voor kosten om verdere schade te voorkomen. 

Bijvoorbeeld: je wordt aansprakelijk gesteld voor schade waar jij geen schuld aan hebt. Hiervoor huur je een advocaat in, die je helpt om je onschuld te bewijzen.  

Lees meer over juridische hulp

Als je na de start van je verzekering aansprakelijk wordt gesteld, maar de schade al gemaakt is voor de startdatum van de verzekering, heet dat ‘inlooprisico’. Hiervoor ben je verzekerd. 

Bijvoorbeeld: gisteren was de startdatum van je nieuwe AVB. Vandaag krijg je een schadeclaim voor schade die twee maanden geleden gemaakt is. Was je vóór de startdatum van je AVB bij Univé bij een andere verzekeraar verzekerd voor dezelfde bedrijfsactiviteiten? Dan is de schade verzekerd met je huidige AVB. 

Lees meer over inlooprisico

Cybercriminaliteit is criminaliteit via het internet. Hieronder valt bijvoorbeeld hacken, het stelen van persoonlijke gegevens of het verspreiden van virussen. Bij Univé ben je met een AVB standaard verzekerd voor schade aan anderen of hun spullen door cybercriminaliteit.  

Daarnaast krijg je standaard 24/7 cyberhulp. Vermoed je cybercrime? Of heb je een andere vraag over cybercrime? Bel dan direct kosteloos de Univé Cyberhelpdesk: +315 92742222.  

Bijvoorbeeld: de software die jij verkoopt wordt gehackt, waardoor een virus zich verspreidt op de computers van je klanten. Het virus zorgt ervoor dat de computers onbruikbaar worden. 

Lees meer over cyberaansprakelijkheid 

Niet verzekerd

De AVB is alleen voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Dit betekent dat alleen schade aan (spullen van) anderen vergoed wordt. Schade aan jezelf of jouw bedrijf zijn niet verzekerd met een AVB. Hiervoor kun je andere verzekeringen afsluiten, zoals de bedrijfsschadeverzekering, de inventarisverzekering en de gebouwenverzekering

Bijvoorbeeld: je werknemer stoot per ongeluk een beeldscherm om op kantoor. Dit wordt niet vergoedt, omdat het om je eigen spullen gaat. 

Als je fouten hebt gemaakt en hierdoor je werk opnieuw moet doen, worden de kosten hiervoor niet vergoed.  

Bijvoorbeeld: Je hebt als schilder een andere kleur gebruikt dan was afgesproken met de klant. Nu moet je het schilderwerk opnieuw doen. De kosten hiervoor betaal je zelf.

Als de schade expres is gemaakt, wordt dit niet vergoed. De schade moet onbedoeld zijn veroorzaakt. 

Bijvoorbeeld: je verkoopt een product waarvan je weet dat het gevaarlijk is. Dit veroorzaakt schade bij een klant. Hiervoor ben je niet verzekerd.

Schade door voertuigen, zoals bijvoorbeeld je bedrijfswagen, is niet verzekerd met de AVB. Hiervoor sluit je bijvoorbeeld een bedrijfsautoverzekering of bestelautoverzekering af. 

Bijvoorbeeld: je krijgt een aanrijding met je bedrijfswagen en wordt aansprakelijk gesteld.

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat vroeger veel gebruikt werd in de bouw en scheepsbouw. Nu we weten dat je er ziek van kunt worden, zijn er strenge regels en wordt asbest bijna nooit meer gebruikt. Maar als je werkt in een oud gebouw of met oud materiaal, is er nog steeds een kans op ziekte door asbest. Dit is niet verzekerd met de AVB. 

Bijvoorbeeld: een medewerker installeert isolatiemateriaal in een oud gebouw. Hierdoor komt hij in contact met asbest en wordt hij ziek. 

Als je je niet aan de wet houdt, kun je ook schade veroorzaken. Daarnaast kun je natuurlijk een boete krijgen. 

Bijvoorbeeld: je dumpt chemisch afval in de natuur.

De AVB verzekert schade aan anderen door cybercriminaliteit. Maar als je een boete of losgeld moet betalen door de cybercriminaliteit, wordt dit niet vergoed.  

Bijvoorbeeld: je bedrijf wordt gehackt en er worden persoonlijke gegevens van klanten gestolen. Hiervoor krijg je een boete van de overheid, omdat je niet genoeg hebt gedaan om de gegevens te beschermen. 

Kies de dekkingen die passen bij jouw bedrijf

Je kunt je AVB uitbreiden met aanvullende dekkingen. Je voegt ze tijdens het afsluiten eenvoudig toe aan je verzekering. Zo ben je goed verzekerd voor de risico’s die je loopt, zonder te betalen voor zaken die je niet nodig hebt.  

Lees meer over de aanvullende dekkingen van Univé: 

  • Uitloop: verzekerd bij schadeclaims na de einddatum van je verzekering, die gaan over schade die voor de einddatum is ontstaan. Alleen te verzekeren bij beëidiging van de verzekering.

Goed beschermd bij schadeclaims met de AVB van Univé 

Wil jij ook de rust ervaren die een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met zich meebrengt? Sluit dan nu de AVB van Univé af en je bent goed verzekerd bij schade aan (de spullen van) anderen. Je berekent de kosten van de AVB gemakkelijk online: 

Bereken jouw premie