Ga naar inhoud

Productaansprakelijkheid bij import en export

Verkoop je regelmatig spullen in het buitenland, of koop je producten in die uit het buitenland komen? Dan is het handig om je te verzekeren tegen schade die deze producten kunnen veroorzaken. Als je bijvoorbeeld een schadeclaim krijgt van iemand die in het buitenland jouw product heeft gebruikt, worden de kosten hiervoor vergoed als je goed verzekerd bent.

Productaansprakelijkheid is onderdeel van de AVB

Bij Univé is productaansprakelijkheid een van de zeven standaard dekkingen van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Als je een AVB hebt, ben je automatisch verzekerd voor schade die door jouw product wordt veroorzaakt. Er gelden wel een aantal regels als je producten importeert of exporteert.

Wat wij verstaan onder jouw product en welke schades verzekerd zijn, lees je op de pagina Productaansprakelijkheid.

Regels voor import en export binnen de EU 

Binnen de Europese Unie zijn er goede afspraken over productaansprakelijkheid. Hierdoor is het makkelijker om de juiste persoon aansprakelijk te stellen voor schade die door een product veroorzaakt wordt.

  • Koop je jouw producten in bij een fabrikant of handelaar binnen de EU en verkoop je ze door zonder iets aan het product te veranderen? Maar plak je er bijvoorbeeld wel een eigen label op? Dan word jij als leverancier gezien. Bij eventuele schade door het product ben jij daarvoor verantwoordelijk.

  • Als je producten buiten de EU koopt, ben je volgens de wet de producent. Dan ben je automatisch verantwoordelijk voor schade die het product kan veroorzaken.

Producten die je in het buitenland verkoopt (export)

Ook als je producten verkoopt in het buitenland, kan er na de verkoop altijd iets misgaan. Zit er een fout in jouw product waardoor iemand schade krijgt, dan kunnen ze een schadeclaim bij je indienen. Hoe zorg je dat de kosten voor zo’n claim gedekt zijn? 

Met een AVB van Univé ben je verzekerd voor schade die jouw producten binnen de EU of EER (Europese Economische Ruimte) veroorzaken. De EER bestaat uit de 27 EU-landen en drie andere landen: Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Verkoop je producten buiten de EU of EER? Dan is het belangrijk dat je de dekking ‘Wereld’ afsluit. Alleen dan is export naar de rest van de wereld ook meeverzekerd, behalve naar de Verenigde Staten en Canada.

Voorbeeld: parfum verkopen binnen de EU

Je produceert een lijn met luxe parfums en verzendt bestellingen naar klanten binnen de EU. Je krijgt een schadeclaim van een klant die een allergische reactie heeft gekregen op een van je parfums. De kosten van de schadeclaim zijn gedekt door het onderdeel Productaansprakelijkheid van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: met een AVB heb je geen recht op een vergoeding bij een zogenaamde recall, als je producten noodgedwongen moet terughalen.

Producten die je uit het buitenland haalt (import)

Veel ondernemers in Nederland kopen hun producten buiten Nederland in. Dat kan voordelig zijn, bijvoorbeeld door lagere inkoopprijzen. Je moet er wel voor zorgen dat schade die je producten kunnen veroorzaken, goed gedekt is. Als je producten uit de EU importeert, is de producent of leverancier bij schade verantwoordelijk. Krijg je een schadeclaim binnen, dan moet je die doorsturen naar deze verkoper.

Koop je jouw producten in buiten de EU? Dan word jij na de inkoop gezien als producent. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor mogelijke schade die het product aanricht. Voor die schade verzeker je je met een AVB.

Voorbeeld 1: Ingeblikte tomaten met plastic resten uit Italië

Je koopt tomaten in blik in bij een producent in Italië, en verkoopt ze via je eigen webwinkel. Een van je klanten meldt zich met een schadeclaim: doordat er een stuk plastic in een blik tomaten zat, heeft hij zijn tanden beschadigd. In dit geval is de producent in Italië verantwoordelijk, want Italië is lid van de EU en de EER. Je moet daarom contact opnemen met de producent in Italië en de schadeclaim bij hem neerleggen.

Voorbeeld 2: Bodylotion uit de Filipijnen

Voor je webwinkel in natuurlijke cosmetica koop je regelmatig producten bij een producent uit de Filipijnen. Als een van je klanten huiduitslag krijgt van een bodylotion die jij verkoopt, krijg je een schadeclaim van haar. Omdat de Filipijnen buiten de EU liggen, word jij in dit geval gezien als de producent. Je bent verantwoordelijk voor de schade door dit product. Heb je een AVB? Dan vergoeden wij de schade die je klant heeft geleden.

Laat je adviseren over jouw AVB

Zeker weten dat je goed verzekerd bent voor productaansprakelijkheid bij import en export? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Dat kan altijd bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.

Je kunt ook direct je AVB online afsluiten. In een paar stappen bereken je je premie en is alles goed geregeld.