Hoe kun je makkelijk water besparen?
Als je duurzamer wilt wonen, is water besparen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het makkelijker dan je denkt. Bovendien kun je er vandaag al mee beginnen. Gewoon, door dingen nét een beetje anders te doen.
Waarom water besparen?
Water besparen is belangrijk, vooral nu. In Nederland hebben we namelijk steeds minder drinkwater. Wetenschappers denken dat er in 2030 mogelijk al te weinig drinkwater gaat zijn.
Ook is water besparen belangrijk voor het klimaat. Water maken kost namelijk energie. En alles wat energie kost, leidt tot meer CO2 in de lucht. Met andere woorden: hoe minder water je gebruikt, hoe schoner de lucht blijft. En hoe langzamer de aarde opwarmt.
Tot slot, wat ook mooi meegenomen is: water besparen is prettig voor je portemonnee. Want als je thuis minder drinkwater gebruikt, zijn je vaste kosten ook lager.
12 tips om water te besparen
Water besparen kan op allerlei manieren. En in bijna alle ruimtes van je huis. Lees onze tips en begin met de veranderingen die je de minste moeite kosten.
Water besparen in de keuken
1. Zorg voor een volle vaatwasser. Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is. Zo hoef je de machine minder vaak te gebruiken.
2. Gebruik de eco-stand van je vaatwasser. Die kost minder water en energie.
3. Voorspoelen? Vaak niet nodig. Meestal hoef je de vieze vaat niet eerst af te spoelen onder de kraan. Dat kost alleen maar extra water. Dat geldt ook voor voorspoelen in de vaatwasser.
4. Gebruik minder pannen tijdens het koken. Vaak kun je groente en aardappelen gewoon in dezelfde pan koken. Scheelt weer afwas. En dus ook water en geld.
5. Gebruik dezelfde beker. Als je koffie, thee of water drinkt, kun je daar makkelijk de hele dag hetzelfde glas voor gebruiken. Ook dat bespaart weer afwas en dus water.
Water besparen in de badkamer
6. Douch korter. Als je je wekker op vijf minuten zet, lukt het je al snel om binnen die tijd te douchen. Wanneer je normaal negen minuten doucht, scheelt dat meer dan 15.000 liter water per jaar.
7. Douch om de dag. Volgens WWF is dagelijks douchen meestal niet echt nodig. Je kunt dit dus ook om de dag doen. En jezelf op de andere dagen wassen met een washandje. Klinkt misschien ouderwets, maar het went sneller dan je denkt.
8. Liever douchen dan in bad. Voor een bad gebruik je al snel meer dan 100 liter water. Dat staat gelijk aan drie keer douchen met een waterbesparende douchekop.
9. Vang koud water op. Vaak moet het water uit de kraan nog even warm worden. Zonde om dit weg te laten spoelen. Als je het opvangt met een emmer, kun je het daarna gebruiken voor je planten of de tuin. Of om de waterbak van je wc te vullen.
Water besparen in de tuin
10. Gebruik een gieter. Als je je planten met een gieter besproeit, gebruik je veel minder water dan met een tuinslang. Zorg dat het water op de voet van de plant komt, niet op de bladeren.
11. Sproei vroeg in de ochtend. Het water heeft dan meer tijd om bij de wortels van de plant te komen. Daardoor krijgen je planten minder snel dorst, en worden ze sterker.
12. Opblaasbaar zwembad? Ook het water uit het zwembad kun je gewoon opnieuw gebruiken. Bijvoorbeeld om je planten mee te besproeien.
Meer weten over je huis verduurzamen en je hypotheek?
Wil je je woning verduurzamen? En wil je weten hoe dat werkt met je hypotheek? Dan helpt een van onze ervaren hypotheekadviseurs je graag verder.
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je dan ook snel vertellen wat er mogelijk is. Ook als je een starter of ondernemer bent.
Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Liever (beeld)bellen met een adviseur? Dat kan natuurlijk ook. Wat je ook kiest: het eerste gesprek is altijd gratis. En je zit daarna nergens aan vast.