Ga naar inhoud

Startershypotheek

Wanneer je een eerste woning koopt, is alles nog nieuw. Hoe werkt bijvoorbeeld een hypotheek voor starters? Wij vertellen je er graag meer over. 

Geen aparte hypotheek voor starters 

Om maar meteen duidelijkheid te scheppen: een startershypotheek bestaat niet. Als je nieuw bent op de markt voor koopwoningen sluit je een hypotheek af zoals alle anderen. Uiteraard wordt deze wel afgestemd op jouw eigen unieke situatie en toekomstperspectief. Daar helpt de onafhankelijke hypotheekadviseur van Univé je bij. 

Je inkomsten en uitgaven (inclusief je eventuele schulden) worden op een rij gezet om te bepalen wat het maximale hypotheekbedrag is dat je kunt opnemen. Als je dit bedrag weet, kun je al snel zien of het mogelijk is om je droomhuis te kopen. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Kies je voor energiebesparende maatregelen, dan kun je tot € 20.000 extra lenen, afhankelijk van het energielabel. Dit extra hypotheekbedrag mag je alleen voor de energiebesparende voorzieningen gebruiken.   

Welke hypotheekvorm kies je? 

Het eerste waar je een keuze over zult moeten maken is de verschillende hypotheekvormen die er zijn: 

  • Lineaire hypotheek: deze los je in één rechte lijn af. Je maandlasten zijn echter niet elke maand hetzelfde, want aan het begin betaal je rente over het volledige hypotheekbedrag. De maandlasten dalen dus mee wanneer je gaandeweg aflost. 

  • Annuïteitenhypotheek: met deze hypotheekvorm heb je elke maand dezelfde bruto maandlasten. Het totaalbedrag van aflossing en rente blijft gelijk tijdens de looptijd. Echter stijgt de netto last maandelijks doordat in het begin voornamelijk rente wordt betaald vanuit de vaste maandlast en een kleiner deel aan aflossing. Deze verhouding verandert maandelijks, waardoor je maandelijks minder aan rente gaat betalen en je aftrekbare rente daardoor ook minder wordt. Als starter op de woningmarkt én op de arbeidsmarkt kun je deze stijging van de netto last weer opvangen vanuit de stijging van je inkomen. 

  • Een combinatie: je kunt er ook voor kiezen om je hypotheekschuld op te delen in twee delen, ieder met een andere hypotheekvorm.  

  • Daarnaast kun je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Echter heb je over dit deel van de hypotheek dan geen renteaftrek. De combinatie met een deel aflossingsvrije hypotheek is dan veelal ook alleen interessant bij een hele lage rentestand en wanneer je niet maximaal leent.   

Eigen geld en/of Starterslening 

Om een eigen woning te kunnen kopen, heb je naast een hypotheek ook eigen geld nodig om de kosten koper en andere kosten te kunnen betalen. Hiervoor mag je namelijk niet je hypotheek gebruiken. Ook als je wilt verbouwen of de inrichting wilt vernieuwen, zul je dat (deels) met eigen geld moeten doen. 

Heb je aan je hypotheek en eigen geld niet genoeg om de woning te kunnen betalen? Dan kun je ook een Starterslening afsluiten, verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Gemeenten en woningcorporaties die hierin participeren, maken het door middel van de Starterslening mogelijk voor starters om tóch een woning te kunnen kopen die eigenlijk niet binnen hun maximale hypotheek past. Want met de aanvullende lening kan het alsnog.

Of de gemeente waar je een woning koopt meedoet aan deze regeling en wat de voorwaarden zijn, verschilt per gemeente. Daarnaast kun je tegen het probleem aanlopen dat het budget voor het betreffende jaar al op is. Laat je dan ook goed informeren over deze mogelijkheid van de Starterlening. 

Meer weten over een hypotheek voor jou als starter? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.  

Terug naar de Kennisbank