Verduurzamen met infraroodpanelen
Wil je je huis verduurzamen? Dan kun je kiezen voor infraroodpanelen. We vertellen graag wanneer dit een goede keuze kan zijn. Ook lees je waar je op moet letten bij het kopen en gebruiken van infraroodpanelen.
Wat zijn infraroodpanelen?
Infraroodpanelen zijn vlakke platen die je in huis kunt neerzetten of ophangen. De platen worden heel snel warm. De infraroodpanelen verwarmen dan niet de hele kamer, maar alleen een gebied van ongeveer drie meter. Dat kan bijvoorbeeld je zithoek of badkamer zijn. Of je werkhoek op zolder.
De rest van de kamer blijft dus koeler. Maar wanneer je in de warmte van de panelen zit, merk je daar niets van. Infraroodpanelen heten ook wel IR-panelen of infrarood-warmtepanelen.
Wanneer zijn infraroodpanelen handig?
Infraroodpanelen kunnen een goede keuze zijn als je je huis op een duurzame manier extra wilt verwarmen. Ze zijn ideaal voor ruimtes die je weinig gebruikt. Of ruimtes die je kort gebruikt.
Een IR-paneel kost in dat geval minder stroom dan als je de radiator lang aan zou laten staan. Wel is het dan belangrijk dat je kiest voor een warmtepaneel dat snel warm wordt.
Wil je dat een ruimte altijd of helemaal warm is? Dan is een warmtepomp meestal een zuinigere keus. Dat geldt ook voor huizen die heel goede isolatie hebben.
Wat kosten infraroodpanelen?
Eén infraroodpaneel koop je vanaf € 130. De precieze prijs hangt af van het ontwerp en de grootte van het warmtepaneel. Ook heb je een thermostaat nodig. Deze koop je vanaf € 150.
Kan ik infraroodpanelen meefinancieren in mijn hypotheek?
Nee, bij het afsluiten van je hypotheek mag je voor infraroodpanelen niet extra lenen. Veel andere duurzame maatregelen kun je wél meefinancieren.
Krijg ik subsidie voor infraroodpanelen?
Nee, helaas geeft de overheid geen subsidie voor infraroodpanelen. Ook gelden andere regelingen, zoals de Energiebespaarlening, niet voor IR-panelen.
Tips voor infraroodpanelen
Als je kiest voor infraroodpanelen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat je een zuinige keus maakt. Een paar tips:
Kies voor een energiezuinig infraroodpaneel. Let daarbij op het energielabel. Koop geen infraroodkachel of infraroodvloerverwarming. Deze zijn allebei niet zuinig.
Mogelijk heb je ook een kamerthermostaat nodig. Wil je infraroodpanelen gebruiken als enige verwarming? Dan is dat alleen een duurzame keuze als je huis heel goede isolatie heeft. In dat geval heb je ook een kamerthermostaat nodig. Zo zorg je dat de warmtepanelen alleen stroom gebruiken wanneer dat echt nodig is.
Een bewegingssensor bespaart stroom. Infraroodpanelen maken de lucht niet warmer. Daarom heeft het geen nut om warmtepanelen aan te laten als je niet in de kamer bent. Zorg dus dat de IR-panelen alleen aan zijn, wanneer dat echt nodig is. Hiervoor kun je een thermostaat met bewegingssensor gebruiken.
Let op de opwarmtijd. De meeste infraroodpanelen hebben eerst 10 tot 15 minuten nodig om op de juiste temperatuur te komen. Daarna begint het paneel de ruimte te verwarmen. Wil je een infraroodpaneel plaatsen op een plek waar je heel kort bent, zoals de badkamer? Kies dan voor een IR-paneel dat binnen een paar minuten warm wordt.
Je kunt een infraroodpaneel het beste aan je plafond hangen. Er is dan niets dat de warmte kan tegenhouden. De ideale hoogte is ongeveer 2,6 meter vanaf de vloer. Is je plafond hoger dan drie meter? Dan kun je het infraroodpaneel beter lager hangen.
Hypotheekadvies nodig?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat je kunt lenen. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden.
Krijg je liever vanuit huis hypotheekadvies? Dan kun je een (beeld)belafspraak maken met een adviseur. Wel zo makkelijk. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken. Het eerste gesprek met onze hypotheekadviseur is altijd gratis.