Hoe verbeter je jouw energielabel?
Heb je onlangs jouw energielabel laten checken? De kans is heel groot dat je niet op een A-label zit. Als je weet wat het energielabel van jouw huis is, krijg je al snel zicht op wat er nog te verbeteren valt. Dat scheelt je ook op je energierekening én je bent goed bezig voor het milieu. Wil je wat tips? Lees dan snel verder.
Wat is een energielabel?
Misschien een stukje herhaling, maar het is vaak fijn om weer even overzicht te hebben. Een energielabel laat het energieverbruik van jouw woning zien. Zoals je misschien gezien hebt, zijn er energielabels van A++++ (het zuinigst) tot G (minst zuinig). Aan de hand van het label kan je zien wat er verbeterd dient te worden, zodat deze woonplek nog een stukje zuiniger wordt. Hierbij kan je denken aan zonnepanelen of een warmteterugwinsysteem.
Ook geeft een energielabel weer hoe goed een huis is geïsoleerd. Zo weet je al snel of je de vloeren of de ramen (of andere plekken) nog even kan aanpakken. Vaak valt hier al snel veel winst te behalen.
Van VR- naar HR-combiketel
De eerste stap naar een beter label kan zijn om even te checken wat voor cv-ketel je hebt. VR-ketels mogen sinds 2015 niet meer gemaakt worden. Je kan je dus voorstellen dat deze meer verbruiken dan zijn nieuwere broer. Ze mogen echter nog wel verkocht worden. Mocht je dus toe zijn aan een nieuwe ketel, lees jezelf even in en zorg er hiermee voor dat je potentieel één punt vooruit kan gaan op jouw label!
Dubbel glas
Leuk hè, die schattige woningen uit de jaren 50 aan het kanaal? Het probleem met deze woningen is dat er nog veel zijn met enkel glas of verouderd dubbel glas. Loop dus even een rondje door de woning, kijk bij welke ramen het tocht én waar er nieuw glas gezet kan worden. Ramen vervangen start bij ongeveer €65 per vierkante meter, maar je behaalt al snel winst op de energierekening en het wooncomfort.
Duurzame warmte en energie
Wil je nog wat meer duurzaamheid? Kijk dan even met jouw energieleverancier of zonnepanelen iets is voor jullie huishouden. Hiermee wek je zelf stroom op én kan je terugleveren. De uiteindelijke investering valt daardoor mee én je kan grotendeels zelfvoorzienend leven.
Misschien is het ook fijn om te kijken naar een warmtepomp. Een warmtepomp haalt namelijk warmte uit de lucht, grond of bodemwater. Hierdoor verbruik je stukken minder stroom dan als je je huis verwarmt zonder warmtepomp. Er zijn diverse soorten warmtepompen die jouw huis goed kunnen verwarmen. Lees je hier dus goed over in.
Diverse subsidies
Wil je thuis dus gaan verduurzamen voor een beter energielabel, dan kom je vaak in aanmerking voor de ISDE. Kort samengevat betekent dit: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. En er zijn meerdere mogelijkheden om hieraan te voldoen, waarbij je soms tot wel 30% van de investering terug kunt ontvangen. Meer weten over deze subsidie? Lees dan dit artikel: Subsidies voor verduurzaming.
Wil je kennismaken met een van onze adviseurs (en Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen)? Maak dan hier een afspraak