Energielabel van je woning
Bij de verkoop van een woning is een energielabel meestal verplicht. Maar wat zegt zo’n label over je huis? Wat zijn de voordelen en hoe vraag je het aan? Dat leggen we je graag uit.
Wat is een energielabel?
Een energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig je woning is. Het energielabel is ingedeeld in zeven categorieën: A+++ (het zuinigst) tot G (het minst zuinig). Wat zeggen deze energielabels over je huis?
- A of B: laag energieverbruik
- C, D of E: gemiddeld energieverbruik
- F of G: hoog energieverbruik
Hoe wordt het energielabel bepaald?
Het label dat je krijgt, is gebaseerd op kenmerken van je woning. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de grootte en woningtype. Ook isolatie en installaties, zoals zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp spelen een rol.
Wat zijn de voordelen van een energielabel?
Met een energielabel zien mogelijke kopers of huurders direct hoe zuinig een woning is. Een label geeft zo een goed beeld van de mogelijke energierekening. Hoe beter je energielabel, hoe aantrekkelijk je woning voor mogelijke kopers.
Je woning verduurzamen
Aan de hand van het energielabel kun je zelf ook zien hoe je je woning kunt verduurzamen. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen plaatsen of de cv-ketel vervangen door een (hybride) warmtepomp. Ook laat een energielabel zien hoe goed een huis is geïsoleerd. Vaak valt hier veel winst te behalen.
Lees meer over het verbeteren van je energielabel
Is een energielabel voor jouw huis verplicht?
Energielabels zijn, als je je huis verkoopt, meestal verplicht. Wie een huis verkoopt zonder energielabel, riskeert een boete van ongeveer € 400.
Wanneer is een energielabel niet verplicht?
Voor sommige gebouwen is een energielabel niet verplicht. De uitzonderingen zijn:
- onteigende gebouwen die gesloopt gaan worden
- beschermde monumenten
- religieuze gebouwen, zoals kerken, synagogen en moskeeën
- vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2, zoals een tiny house
- fabriekshallen en andere (agrarische) bedrijfspanden die alleen gebruikt worden voor opslag of bewerking
- gebouwen die maximaal twee jaar in gebruik zijn, zoals een loods, keet of tijdelijke opvang voor een school
- recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar gebruikt worden, waarbij het verbruik minder dan 25% is dan het normaal gesproken in een jaar zou zijn
- gebouwen zonder delen om het klimaat te beheren, zoals schuren, garages
Wie controleert een energielabel, en hoe vraag je deze aan?
Als je je huis aan- of verkoopt, controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of deze een energielabel heeft. Heeft de woning nog geen energielabel? Vraag die dan aan bij een erkend adviseur via bijvoorbeeld het Centraal Register Techniek. Deze adviseur komt langs om het huis te beoordelen. Wat hierbij belangrijk is, lees je op onze pagina: Hoe kom ik aan een energielabel?
Energielabel en hypotheek
Energielabels hebben ook invloed op je maximale hypotheek. Zo mag je meer lenen voor een huis met een hoger energielabel. Voor verbouwingen die het energielabel van je woning verbeteren, mag je ook extra lenen.
Lees meer over je huis verduurzamen en hypotheek
Persoonlijk advies
Als hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek en het energielabel van je woning. Wij zijn niet gebonden aan een bank en werken zonder winstoogmerk. Zo krijg jij altijd het beste advies dat écht past bij jouw situatie.
Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. Het eerste oriënterend gesprek is gratis.