Energielabel van je woning
Bij verkoop van een woning is een energielabel verplicht. Maar wat zegt zo’n energielabel over jouw huis en hoe kom je eraan? Dat leggen we je graag uit.
Wat is een energielabel?
Een energielabel laat het verbruik van jouw woning zien. Zoals je misschien gezien hebt, zijn er energielabels van A++++ (het zuinigst) tot G (minst zuinig). Aan de hand van het label kan je zien waar er verbeterd moet worden, zodat deze woonplek nog zuiniger wordt. Hierbij kan je denken aan zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Ook geeft een energielabel weer hoe goed een huis is geïsoleerd. Zo weet je al snel of je de vloeren of de ramen (of andere plekken) nog kan aanpakken. Vaak valt hier al veel winst te behalen.
Wat zijn de voordelen van een energielabel?
Een toekomstige koper of huurder ziet direct hoe zuinig een woning is. Een label geeft een goede indicatie van de eventuele energierekening. Zo kan je bij verkoop van of zoeken naar een huis direct zien wat er te verbeteren valt. Mocht je een goed energielabel hebben, dan kan dit ook een positieve invloed hebben op de snelle verkoop van jouw woning.
Wanneer zijn energielabels niet verplicht?
Er zijn een aantal situaties waarin energielabels niet verplicht zijn, namelijk:
- Onteigende gebouwen die gesloopt gaan worden.
- Beschermde monumenten.
- Religieuze gebouwen (kerken, synagogen, moskeeën, etc.).
- Vrijstaande gebouwen met een oppervlakte die kleiner is dan 50m2 (zoals bijvoorbeeld een tiny house).
- Fabriekshallen en andere (agrarische) bedrijfspanden die enkel gebruikt worden voor opslag of bewerking.
- Gebouwen die maximaal 2 jaar in gebruik zijn (zoals: loods, keet, tijdelijke opvang voor een school).
- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar gebruikt worden, waarbij verbruik minder dan 25% is dan het gedurende het gehele jaar zou zijn.
- Gebouwen zonder delen om het klimaat te beheren (schuren, garages).
Wie checkt een energielabel, en hoe kom je eraan?
Als je een huis aan- of verkoopt, hoort een reguliere woning een label te hebben. Bij verkoop checkt de Inspectie Leefomgeving en Transport of dit zo is. Heb je geen energielabel, dan maak je dus ook kans op een boete.
Om een label te krijgen, moet je een afspraak maken met een energieadviseur. Via het Centraal Register Techniek kan je meerdere adviseurs opzoeken en offertes opvragen. De adviseur komt de woning bij jou thuis opmeten. Het is dus van belang dat je ook aanwezig bent. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk informatie ter beschikking hebt over de woning, zoals documentatie, bouwtekeningen, en afschriften van verbetermaatregelen.
De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld het type woning en de aanwezige documentatie. Gemiddeld kost een energielabel voor een eengezinswoning € 300,-. Een energielabel voor een appartement is het goedkoopst, gemiddeld zo’n € 250,-. De kosten worden bepaald door vraag en aanbod, dus dit is slechts een schatting.
Meer weten over je energielabel en hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.