Ga naar inhoud

Bijzondere tandheelkunde vergoeding

De bijzondere tandheelkunde vergoeding uit de basisverzekering biedt uitkomst als mondzorg meer tijd en moeite kost dan normaal. Vanaf 18 jaar krijg je mondzorg namelijk niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen als er sprake is van een bijzondere situaties.

Bijzondere tandheelkunde basisverzekering

Om in aanmerking te komen voor de bijzondere tandheelkunde vergoeding vanuit de basisverzekering, moet er sprake zijn van een bepaalde aandoening. Als gevolg van die aandoening heeft mondzorg meer zorg en tijd nodig dan normaal.

Voorbeelden van bijzondere situaties zijn een;

  • (zeer) ernstige afwijking, ontwikkelingsstoornis of groeistoornis van tanden, kaak of mond
  • tandheelkundige zorg bij iemand met een lichamelijke- of verstandelijke beperking
  • medische behandeling waar bijzondere tandheelkunde voor nodig i s (bijvoorbeeld het ontstekingsvrij maken van de mond bij een bepaalde aandoening).

Zowel behandelingen bij de tandarts als bij de orthodontist kunnen vallen onder bijzondere tandheelkunde. Om in aanmerking te komen voor de bijzondere tandheelkunde vergoeding, heb je vooraf altijd toestemming nodig van je zorgverzekeraar.

De voorwaarde voor toestemming is dat je gebit door de aandoening niet dezelfde functie behoudt zonder bijzondere tandheelkunde. Krijg je geen toestemming of is er geen sprake van een bijzondere situatie? Dan kun je misschien gebruik maken van een tandartsverzekering.

Ook implantaten krijg je alleen in bijzondere situaties vanuit de basisverzekering. Daar heb je alleen recht op als er sprake is van een:

  • (zeer) ernstige afwijking, ontwikkelingsstoornis of groeistoornis van tanden, kaak of mond;
  • (zeer) ernstig geslonken tandeloze kaak ​​​wegens het langere tijd dragen van een kunstgebit. De benodigde implantaten moeten dienen ter bevestiging van een uitneembare prothese.

Implantaten kunnen ook vergoed worden uit een tandartsverzekering.

Over het algemeen kun je voor bijzondere tandheelkunde terecht bij volgende zorgverleners:

  • Tandarts
  • Bevoegd mondzorgverlener die werkt in een centrum voor bijzondere tandheelkunde
  • Kaakchirurg
  • Orthodontist, in samenwerking met een kaakchirurg
  • Tandarts, ingeschreven in het Kwaliteitsregister van de Vereniging Tandartsen voor Orthodontie (OK register) in samenwerking met een kaakchirurg

In sommige gevallen moet je voor bijzondere tandheelkunde naar een specialist:

Lip-, kaak- of gehemeltespleet

Is er sprake van een lip-, kaak- of gehemeltespleet? Dan kun je terecht bij de orthodontist in samenwerking met een kaakchirurg.

Lachgas of volledige narcose

Als er voor je behandeling (lachgas)sedatie of volledige anesthesie (narcose) nodig is, mag de zorg alleen verleend worden in een ziekenhuis of centrum voor bijzondere tandheelkunde.

Implantaten in ernstig geslonken kaak

Heb je geen tanden meer en is je kaak ernstig geslonken waardoor de behandeling onder bijzondere tandheelkunde valt? Dan mag de zorg ook verleend worden door een tandarts-implantoloog.

Voor de volledige bijzondere tandheelkunde vergoeding is het vaak belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Deze vind je in de Zorgzoeker van je zorgverzekeraar. Anders krijg je misschien minder vergoed en moet je een deel van de kosten zelf betalen.