Aanvragen van je kraampakket
Je kraampakket aanvragen doe je normaal gesproken voor de vijfde maand van je zwangerschap. In dit pakket zitten de spullen die je nodig hebt bij een thuisbevalling en in de kraamweek. Kijk eerst of je een kraampakket vergoed kunt krijgen via je (aanvullende) zorgverzekering. Is dat niet het geval? Dan moet je er zelf één bestellen of samenstellen.
Gratis kraampakket aanvragen
Het kraampakket zit niet standaard in de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden het gratis aan en anders krijg je misschien een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Kijk bij jou zorgverzekeraar op welke manier je het kraampakket aan kunt vragen. Als je dit op tijd doet zorgt je zorgverzekeraar automatisch dat je het kraampakket op tijd in huis hebt.
Zelf een kraampakket bestellen
Kun je geen gratis kraampakket aanvragen via je zorgverzekering? Meestal verwijst je zorgverzekeraar je dan door naar een betrouwbare leverancier, waarbij je zelf online een compleet kraampakket kunt bestellen. Je bent niet verplicht om daar gebruik van te maken. Je kunt dus ook zelf kiezen waar je een kraampakket bestelt.
Kraampakket zelf samenstellen
Je hoeft niet per se een compleet kraampakket te bestellen voor tijdens de (thuis)bevalling en kraamweek. Uiteindelijk gaat het erom dat je de spullen in huis hebt die je minimaal nodig hebt. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te gaan bevallen, is het verstandig om alle kraamspullen in huis te halen. Het kan namelijk zo snel gaan dat je onverwacht toch thuis moet bevallen.
Dit zijn producten uit het kraampakket die je voor week 37 van je zwangerschap in huis moet hebben:
- Matrasbeschermer of kraammatras
- 5 onderleggers
- 2 pakken kraamverband
- 2 netbroekjes voor het kraamverband
- 2 pakken maandverband
- 1 pak verbandwatten of zigzagwatten
- 2 pakken steriele gaasjes
- Navelstrengklem of cordring
- Desinfecterende handzeep
- Flesje alcohol 70%
Kraamspullen buiten je kraampakket
Met een kraampakket heb je niet alle spullen in huis voor de bevalling en kraamweek. Deze spullen zijn namelijk vooral gericht op de hygiëne van jou en je kindje. Om de verloskundige en/of kraamhulp hun werk verantwoord te laten doen, moet je bed minimaal 80 centimeter hoog zijn. Dat kun je doen met kratten of speciale bedklossen.
Denk ook aan een douchekrukje, omdat je tijdens de weeën of na de bevalling waarschijnlijk moeite hebt om onder de douche te staan. Verder is een bedsteun fijn om in de kraamweek comfortabel te liggen als je borstvoeding geeft of zelf wat wilt eten en drinken. Veel van deze hulpmiddelen krijg je in bruikleen vergoed vanuit de basisverzekering.
Let op: ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen? Dan hoef je alleen de cordring mee te nemen als je die liever gebruikt dan de standaard navelstrengklem die ze daar hebben.
Gebruik van je kraampakket
Hoeveel spullen je uit je kraampakket nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van waar je bevalt en hoe je uit de bevalling komt. Zo kan het zijn dat je na de bevalling nog producten bij moet kopen in de loop van de kraamweek. Omdat de hectiek van de bevalling dan voorbij is hoef je dat niet uit voorzorg te doen. Sommige spullen uit je kraampakket gebruik je al (een paar weken) voorafgaand van de bevalling zoals de matrasbeschermer. Die komt van pas tijdens de bevalling, maar leg je ook uit voorzorg op je bed voor als je vliezen breken. In dat geval heb je ook het maandverband nodig.
Let op: houd je kraamspullen over? Gooi ze dan niet weg, maar doneer ze aan een goed doel. In ontwikkelingslanden kunnen ze dit goed gebruiken om de hygiëne bij bevallingen te verbeteren.