Welke invloed heeft de economie op de woningprijzen?
Dat de economie en de huizenprijzen elkaar beïnvloeden is duidelijk. Maar op welke manier dat gebeurt, dat is voor velen nog een vraag. Wanneer stijgt de hypotheekrente, dalen huisprijzen en wanneer spreken we van een oververhitte huizenmarkt? Op deze pagina geven we je antwoord op deze vragen.
Gekte op de woningmarkt
Door de gekte op de woningmarkt waren de huizenprijzen de afgelopen jaren hoog, met ongekende toename in percentages. Er was een groot woningtekort en er waren door de economisch goede jaren veel mensen die in de financiële positie zaten om een woning te kunnen kopen op basis van hun inkomen. Daardoor was er sprake van een oververhitte markt. Als de woningnood hoog is, dan stijgen de prijzen. Ook was de hypotheekrente laag en de bereidheid om meer te lenen groter, waardoor mensen automatisch meer neer gingen leggen. Hierdoor stegen de huisprijzen.
Nu stijgt de hypotheekrente weer iets en is de kop er echt een beetje af, wat zou kunnen zorgen voor een gunstige periode om een huis te kopen. Mensen besteden nu weer iets minder en bieden dus ook minder tegen elkaar op. Al speelt natuurlijk ook mee dat de maandlasten voor een hypotheek hoger zijn nu de hypotheekrente weer gestegen is.
Een oververhitte woningmarkt betekent verder dus gewoon dat er té veel mensen zijn en té weinig woningen. Om dit op te lossen moeten we bijbouwen of onze huidige huizen uitbouwen of delen met anderen. Er wordt nu op veel plaatsen ruimte gemaakt voor projecten voor starters en senioren. Hiermee hoopt de overheid dat de krapte nog verder afneemt en iedereen weer redelijk simpel aan een huis kan komen.
Hypotheekrente beweegt mee met de economie
Een hypotheek is een lening, dus hier betaal je rente over. Het rentepercentage wisselt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld omdat banken minder geld verdienen aan andere producten zoals particuliere en zakelijke leningen. Dat kan een stijging van de hypotheekrente betekenen, zodat banken hier meer rendement mee kunnen behalen.
Daarnaast speelt mee hoe gemakkelijk er geld kan worden geleend op de kapitaalmarkt door overheden en banken. Als er veel geld extra wordt geleend, bijvoorbeeld omdat de rente laag is, ontstaat er hierdoor meer risico op niet terug kunnen betalen en stijgt de rente op de kapitaalmarkt. Dat heeft ook gevolgen voor de hypotheekrente die banken rekenen. De hypotheekrente beweegt dus met de economie mee.
Meer weten?
Wil je meer over dit onderwerp weten of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Onze hypotheekadviseurs (en Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen) kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.