Hypotheek
- Samenwerking Vereniging Eigen Huis
- Ik wil besparen op mijn hypotheek
- Ik wil mijn eerste woning kopen
- Ik wil verbouwen
- Ik wil verhuizen
- Mijn persoonlijke situatie verandert
- Hypotheekwacht
- Financieringsgarantie
- Voorkomen van stress tijdens verhuizing
- Verhuizen naar nieuwe buurt
- Hypotheekregels 2025
- Hypotheekrenteaftrek: dit verandert er vanaf 2025
Lineaire hypotheek
Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, heb je tegenwoordig de keuze uit twee hypotheekvormen. De eerste is de lineaire hypotheek en de andere is de annuïtaire hypotheek. Op deze pagina vertellen we je graag meer over de lineaire hypotheek.
Hoe werkt een lineaire hypotheek?
Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd (meestal 30 jaar) de volledige hypotheek aflost. Je maandbedrag bestaat uit een rentebedrag en een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsbedrag is de gehele looptijd gelijk. De rente is in het begin hoog en wordt naarmate de tijd vordert steeds lager.
Voordelen van een lineaire hypotheek
Wat is nu het voordeel als je kiest voor een lineaire hypotheek? In de eerste plaats is het een heel eenvoudige hypotheek. Daarnaast ben je er zeker van dat je de hypotheek gedurende de looptijd volledig aflost. Aflossen gaat sneller dan bij een annuïteitenhypotheek zodat de kans op een restschuld bij het tussentijds verkopen van je huis kleiner wordt. Het totale bedrag aan rente dat je betaalt over de gehele looptijd is lager dan bij andere hypotheekvormen.
Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks af. Omdat het maandelijkse rentebedrag is gebaseerd op de openstaande lening dalen de maandlasten direct vanaf het begin. Dat kan handig zijn als je in de toekomst een periode met een lager inkomen verwacht. Bijvoorbeeld als je de komst van kinderen verwacht, met pensioen gaat of minder wilt gaan werken. Kijk bij je keuze voor een hypotheekvorm dus niet altijd alleen naar het hebben van zo laag mogelijke maandlasten. Een adviseur van Univé kan je hier prima in adviseren.
Er zijn ook nadelen
Helaas is niet alles voordeliger bij het kiezen voor een lineaire hypotheek. Er zitten ook nadelen aan deze hypotheekvorm:
- In het begin van de looptijd zijn de maandlasten hoger omdat je meer rente en aflossing betaalt dan bij andere hypotheekvormen.
- De rente die je per maand betaalt wordt steeds lager, waardoor je langzaam maar zeker ook steeds minder hypotheekrenteaftrek hebt.
Wil je meer weten over de lineaire hypotheek of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.