Welke kosten komen er kijken bij een huis kopen?
Wanneer je een huis koopt, krijg je met meer kosten te maken dan alleen de hypotheek, onder andere de kosten koper. De totale kosten kunnen oplopen tot ongeveer 6% van de waarde van je woning. Deze moet je zelf betalen, die kun je niet met een hypotheek financieren. Wij vertellen je er graag meer over.
Kosten koper
De kosten koper worden bij de prijs van de woning vermeld als ‘k.k.’. Hieronder vallen officieel de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Beide zijn verplicht wanneer je een woning koopt. Je moet immers bij de notaris de koopakte laten passeren en je bent, indien je geen gebruik kunt maken van de vrijstelling, 2% overdrachtsbelasting verschuldigd. Is het een woning voor de verhuur of als belegging? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.
In bepaalde gevallen is het mogelijk om vrijstelling van overdrachtsbelasting te krijgen. Wij informeren je hier graag over in een persoonlijk gesprek.
Makelaarskosten en taxatiekosten
Afhankelijk van jouw wensen is het misschien verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Vooral in het onderhandelingsproces kan dit je geld besparen. Maar uiteraard kost deze expert ook geld. Hoeveel dat is, is afhankelijk van jouw situatie en van de makelaar die je kiest. Sommige rekenen een vast bedrag, andere een percentage van de aankoopsom (courtage). Ook voor het laten taxeren van de woning betaal je kosten.
Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling
Het advies op maat dat je krijgt van je hypotheekadviseur heeft eveneens een prijskaartje. Dat geldt ook voor de moeite die de adviseur steekt in bemiddelen tussen jou en de geldverstrekker. Deze kosten worden vooraf inzichtelijk gemaakt voor je, zodat je weet wat en waarvoor je betaalt.
Gemeentelijke belastingen
Je kent de onroerendezaakbelasting (OZB) ongetwijfeld, maar er zijn nog meer gemeentelijke belastingen die je betaalt als je een eigen woning bezit. Denk hierbij aan de rioolheffing en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap legt je heffingen op die je moet betalen. Bij de aankoop van de woning zal de notaris de reeds door de verkoper betaalde kosten naar rato verrekenen. Dit bedrag betaal je dan ook bij de aktepassering bij de notaris terug aan de verkoper. Ook met deze kosten dien je rekening te houden bij de aankoop van een woning
Verzekeringen
Als je een hypotheek wilt op je woning, is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De geldverstrekker wil immers zeker weten dat het onderpand verzekerd is als er iets mee gebeurt. Voor de spullen in je woning sluit je een inboedelverzekering af. De kosten van beide verzekeringen zijn afhankelijk van de dekking.
Erfpacht en VvE-kosten
Het kan zijn dat in jouw gemeente de grond niet te koop is, maar dat je deze in bruikleen krijgt. Daarvoor betaal je een vergoeding, die de erfpachtcanon heet. Koop je een appartement en ben je verplicht om lid te worden van de Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan betaal je hier maandelijks of jaarlijks ook een bedrag voor, dat wordt gebruikt voor service en onderhoud.
Meer weten over de kosten van een huis kopen?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. Via hypotheekadvies kunnen we je snel vertellen wat de kosten van de woning zijn in jouw specifieke situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.