Ga naar inhoud

Hypotheek voor huis dat je zelf gaat bouwen

Ga je zelf een huis bouwen en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten? Dat werkt qua proces net even anders dan bij een bestaande woning. Wij vertellen je er graag meer over.

Andere kosten bij zelfbouw

Wanneer je een bestaande woning koopt, is het vrij eenvoudig om de kosten hiervoor op een rij te zetten. Bij zelfbouw ziet dat rijtje er iets anders uit. In dat geval heb je bijvoorbeeld te maken met plankosten voorafgaand aan de bouw, die je zelf betaalt voordat je een hypotheek hebt afgesloten. Dit zijn onder andere de kosten voor het aanvragen van een bouwvergunning.

Daarnaast zijn er stichtingskosten, die je wél van de hypotheek kunt betalen. Dit zijn alle kosten die je maakt voor de bouw zelf. Dus de prijs van je kavel, de bouwkosten die je aan de aannemer betaalt en alle bijkomende kosten (eigendomsoverdracht, aansluitkosten voor gas, water en elektra, architect, etc.).

Risico’s minimaliseren

Een hypotheek afsluiten voor je zelf te bouwen huis, dat kan pas wanneer je de koopovereenkomst van de bouwgrond hebt getekend. Ook moet de bouwtekening al klaar zijn, zodat een taxateur de waarde van je nieuwe woning kan bepalen. Dan is voor de geldverstrekker immers duidelijk wat de waarde van het onderpand is. Op basis daarvan kun je een hypotheek afsluiten.

Daarbij kijkt de geldverstrekker naar je financiële situatie op dit moment en naar de verwachtingen voor de toekomst. Kun je de maandlasten dragen de komende 30 jaar? Ook belangrijk in het geval van zelfbouw: is er een waarborgcertificaat voor afbouw in het geval dat de aannemer failliet gaat? En is de grond waarop je bouwt niet vervuild en wel geschikt om op te bouwen? Staat in het bestemmingsplan dat je in woongebied bouwt? Is er sprake van erfpacht en heb je dit afgekocht voordat je gaat bouwen? Dit soort bewijzen moet je aanleveren om de risico’s voor jezelf en de geldverstrekker te minimaliseren.

Betalingen uit het bouwdepot

Zodra je de hypotheek afgesloten hebt, wordt het geld door de geldverstrekker overgemaakt naar een bouwdepot. Dat is een bankrekening van waaruit alle betalingen voor de bouw worden gerealiseerd. Je stuurt de facturen van de aannemer en andere uitgaven op naar de geldverstrekker en vervolgens zorgen zij dat ze betaald worden uit het bouwdepot.

Meer weten over zelf een huis bouwen en de hypotheek daarvoor?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is qua hypotheek als je zelf gaat bouwen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak voor hypotheekadvies. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank